Investigadors de la Cancer Center Clínica Universitat de Navarra i de la companyia alemanya Catalym han aconseguit millorar la immunoteràpia contra el càncer amb un anticòs, segons els resultats publicats a la revista Nature aquest dimecres. Concretament, la recerca ha demostrat clínicament que la neutralització de la proteïna GDF-15 potencia el tractament amb immunoteràpia davant la malaltia, o com a mínim en una fracció dels pacients els tumors dels quals s'havien fet resistents als tractaments convencionals.
Però, que és la proteïna GDF-15? És una substància produïda principalment pel tumor que actua com a repel·lent de les cèl·lules del sistema immunitari, impedint la seva penetració en el teixit cancerós —és a dir, que el tumor la fa servir per resistir l'atac del sistema immunitari—. Ara, els resultats mostren que, quan es bloqueja GDF-15, les cèl·lules del sistema immunitari superen l'obstacle i l'ataquen eficientment fins a aconseguir que redueixi la seva mida o desaparegui.
Un assaig en 200 pacients
El codirector d'Immunologia i Immunoteràpia del Centre d'Investigació Mèdica Aplicada (CIMA) i de la Clínica Universitat de Navarra, Ignacio Melero, ha destacat que la proteïna es converteix en una diana farmacològica molt important en el tractament de malalties oncològiques. "Estem davant d'uns resultats que, potencialment, poden transformar la forma de tractar el càncer, tot i que encara caldrà fer estudis amb un major nombre de pacients per estar segurs de l'abast del nou tractament combinat", ha afegit.
L'assaig clínic en fase I-II s'ha desenvolupat també en el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia i ha provat el tractament en uns 200 pacients amb tumors sòlids que havien mostrat resistència al tractament amb anticossos anti-PD-(L)1. Aquest tractament és dels millors, ja que consisteix a neutralitzar les proteïnes PD-1 o PD-L1, que estan involucrades en el principal mecanisme que fan servir els tumors per evadir la resposta immunitària. Tanmateix, la majoria dels pacients no responen al tractament o ho fan transitòriament, mentre apareixen resistències.
Resultats prometedors
En l'assaig, els participants van rebre dosis escalonades d'un anticòs monoclonal desenvolupat per Catalym que neutralitza GDF-15 en combinació amb un altre fàrmac que neutralitza PD-1. Després, es van obtenir biòpsies tumorals en diferents moments per analitzar el canvi de comportament de les cèl·lules del sistema immunitari durant el tractament. L'estudi ha demostrat que la combinació de tots dos fàrmacs indueix respostes antitumorals amb excel·lent tolerabilitat i, a més, les anàlisis de laboratori posen clarament de manifest el mecanisme d'acció. "Hem observat reduccions objectives de la càrrega tumoral que són profundes i duradores en una fracció dels pacients tractats, així com algunes respostes completes amb desaparició de totes les lesions tumorals mesurables en pacients que no havien respost prèviament a múltiples tractaments", ha subratllat Melero.
La caquèxia induïda pel càncer produeix una greu pèrdua de pes i de massa muscular que ocorre freqüentment en persones amb malalties oncològiques avançades. Concretament, la proteïna GDF-15 actua sobre el sistema nerviós central provocant la disminució de la gana i un increment de la despesa d'energia. És per això que Melero ha assenyalat que inhibir la proteïna té resultats que semblen clínicament rellevants, ja que contribueixen també a ajudar que els pacients augmentin el seu pes.