L'artrosi de genoll es produeix com a conseqüència d'un desgast important del cartílag que recobreix aquesta articulació, que uneix el fèmur, la tíbia i el peroné. Els símptomes més freqüents són el dolor, la rigidesa, la deformació i, en alguns casos, la impossibilitat de caminar. No es pot establir un origen exacte de la seva aparició, es creu que influeixen causes genètiques i altres de més relacionades amb els hàbits de vida, amb el pes d'una persona o fins i tot amb el fet de realitzar un exercici físic molt intens de forma prolongada. Avui dia no té curació i l'objectiu dels tractaments és pal·liar el dolor i millorar la qualitat de vida.

Recentment, un assaig clínic desenvolupat per la Clínica Universitat de Navarra en col·laboració amb el Complex Hospitalari de Salamanca i l'Hospital San José de Vitòria ha pogut comprovar com el tractament d'aquesta artrosi amb cèl·lules mare millora l'estat clínic i funcional de l'articulació i, d'aquesta forma, la qualitat de vida dels pacients.

L'assaig es troba en fase II. En una primera fase, els resultats de la qual es van publicar l'any 2016, ja es concloïa els beneficis d'aquesta tècnica i es demostrava la seguretat del procediment. Però ara, el nou assaig ha pogut comprovar com es produeix una important millora quan s'injecten les cèl·lules mare al genoll a llarg termini, sobretot.

 

Dolor de genoll per artrosi

El tractament de l'artrosi de genoll amb cèl·lules mare millora l'estat clínic i funcional de l'articulació

"Aquest efecte més prolongat sobre el dolor, que és la causa per la qual els pacients van a consulta, es deu a l'efecte antiinflamatori de les cèl·lules", explica el Dr. José Lamo de Espinosa, especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de la Clínica Universitat de Navarra i investigador principal del treball.

L'estudi

Per dur a terme l'assaig s'ha comptat amb la participació de 60 pacients. Durant el procés, s'han comparat les cèl·lules mare amb el tractament convencional que fa servir plasma ric en plaquetes. Després de finalitzar, s'ha pogut demostrar que els efectes del primer tractament han estat més duradors. De fet, els que van seguir aquesta nova tècnica amb cèl·lules mares són els únics que es pot considerar que han respost al tractament després dels 12 mesos de seguiment.

Els resultats han estat publicats a la revista Journal of Translational Medicine. Els experts expliquen que s'ha administrat una injecció intrarticular de cèl·lules mare procedents de la medul·la òssia (cresta ilíaca), que anteriorment havien estat conreades al Laboratori de Teràpia Cel·lular de la Clínica, sota condicions GMP (Good Manufacturing Practice).

"A diferència d'altres productes que no contenen cèl·lules mare, com el plasma ric en plaquetes o altres d'aspirats de medul·la òssia o grassa (que se centrifuguen i no es conreen), les cèl·lules mare conreades són un medicament, i com tal requereixen d'un procés de fabricació acurat, en condicions similars a la de la fabricació d'un medicament comercial el que es coneix com a condicions GMP (en castellà NCF, de Normes de Correcta Fabricació)", detallen.

Radiografía de genoll amb artrosiPer a l'estudi es van utilitzar, entre altres tècniques, les radiografies de genoll

Després d'un any de seguiment dels pacients amb ressonàncies magnètiques, radiografies i mitjançant dues escales del dolor, l'escala analògica visual i l'especfíca d'artrosi, s'ha pogut constatar la millora. Ara, ha de començar una fase III en el que s'avaluïn pacients que reben cèl·lules mare autòlogues (del mateix pacient) amb cèl·lules al·logèniques (de donants). Ambdós grups els compararan amb un altre de control que no rebrà tractament amb cèl·lules mare. D'aquesta manera, mitjançant l'ús de cèl·lules al·logèniques s'oferirà al pacient la possibilitat d'evitar un pas més com és la biòpsia i la possibilitat d'utilització de cèl·lules de pacients més joves, sense artrosi, la capacitat funcional del qual és presumiblement més gran.