Rússia ha firmat un acord amb la companyia farmacèutica Adienne —amb seu a Suïssa— per produir la vacuna Sputnik contra el coronavirus a Itàlia. Així ho ha exposat la cambra de comerç italorussa a través d'un comunicat. La cambra ha assegurat que l'acord ha aplanat el camí per la creació de la primera planta de producció Sputnik V a Europa. La intenció és que la producció italiana comenci el mes de juny i les previsions són que hi hagi capacitat per tal de fabricar 10 milions de dosis per a finals d'any.

Cooperació Moscou - Brussel·les

Malgrat les 'suposades' bones relacions, Moscou ha criticat i ha exigit disculpes per part d'una funcionària de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), que va comparar l'autorització d'emergència de la vacuna Sputnik per part d'alguns països europeus amb una "ruleta russa".

Alguns països de la UE han fet comandes de la vacuna russa davant dels problemes de distribució que hi ha amb algunes de les vacunes que, de moment, estan autoritzades entre els 27 Estats membres. Hongria ja va començar a administrar la vacuna el mes passat. Altres països com la República Txeca o Eslovàquia també han demanat dosis de l'Sputnik V. 

A l'espera de tenir el sí de l'EMA

L'EMA va començar a estudiar els estudis clínics en adults de la vacuna Sputnik. Com ja ha fet amb altres vacunes contra el coronavirus, l'EMA va iniciar dijous passat la revisió científica perquè els estudis "suggereixen que la vacuna provoca la producció d'anticossos i de cèl·lules immunes" contra els virus. Els creadors de la vacuna, el centre d'investigació rus Gamaleya, feia setmanes que estaven en contacte amb el regulador de la UE perquè volien passar l'examen que permet la distribució de l'Sputnik al mercat europeu.

De moment, l'EMA no ha avançat quan donarà la seva opinió sobre la vacuna russa, ja que primer ha de tenir suficients evidències de tots els assajos per permetre als seus creadors demanar formalment l'autorització per comercialitzar la vacuna. Llavors, l'EMA acabarà la revisió de tots els resultats i decidirà si permet el seu ús. L'Sputnik ja s'està administrant a Rússia i a altres països que l'han importat.

Què se'n sap de la vacuna russa

La vacuna russa Sputnik V podria tenir una eficàcia del 91,6% contra el coronavirus. Així ho demostra una anàlisi provisional de dades de l'assaig en fase III de la vacuna que s'ha publicat a la revista The Lancet i que es basa en dades de gairebé 20.000 participants, dels quals tres quartes parts van rebre la vacuna i una quarta part, placebo. 

A més, una dada rellevant d'aquest estudi és que podria demostrar la seva fiabilitat també en majors de 60 anys. De fet, l'assaig incloïa 2.144 participants més grans de 60 anys i l'eficàcia de la vacuna va ser del 91,8% en aquest grup. Va ser ben tolerada i les dades de seguretat de 1.369 dels adults van revelar que els efectes adversos més comuns eren símptomes gripals i la reacció local.  

Països que fan servir la vacuna russa

Ara per ara, la vacuna russa ha estat autoritzada en 14 països, entre els quals Hongria, Algèria, Sèrbia, Argentina, Bolívia, Veneçuela, Paraguai, Turkmenistan, Bielorússia, Kazakhstan, Emirats Àrabs Units i l'Iran. A més, també s'hi han interessat la República Txeca, Mèxic i Sri Lanka.

 

 

Imatge principal: dosis de la vacuna russa Sputnik V ja han arribat a Hongria / Efe