Començar l'administració d'un anticòs contra el VIH a la vegada que el tractament antiretroviral millora el control del VIH, en eliminar el virus i potenciar la resposta immunitària encarregada d'eliminar les cèl·lules infectades, segons ha demostrat un assaig clínic liderat per l'Hospital Universitari Aarhus (Dinamarca) i en el qual ha participat l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa). L'estudi, publicat aquest dilluns a la revista Nature Medicine, ha constatat que les persones amb virus sensibles a l'anticòs anomenat BNC117 poden controlar millor el virus durant les 12 setmanes que se'ls ha interromput el tractament en l'assaig. Segons els investigadors, aquests resultats certifiquen per primera vegada que aplicar la immunoteràpia al principi del tractament, i no més endavant com s'havia estudiat fins ara, evita la persistència del VIH.
Nova porta per investigar
Fins ara, els estudis d'immunoteràpia amb anticossos s'havien fet sempre amb persones que feia temps que rebien el tractament antiretroviral. Javier Martínez-Picado, investigador de l'IrsiCaixa i coautor de l'article, ha assegurat que "aquests nous resultats indiquen que intervenir just quan s'inicia el tractament permetria limitar la persistència del VIH i obre una nova porta a tots aquells que ens dediquem a investigar l'eradicació d'aquest virus". Martínez-Picado ha recordat que gràcies als antiretrovirals, la infecció per VIH ha passat a ser una infecció crònica que no interfereix el dia a dia de les persones que viuen amb el virus, tot i que encara no existeix cura per a la infecció i s'ha de mantenir el tractament perquè si s'abandona, el virus torna a manifestar-se. Aquest assaig ha demostrat que l'administració d'un anticòs just a l'inici del tractament antiretroviral facilita l'eliminació del VIH en sang i millora la resposta immunitària capaç d'eliminar les cèl·lules infectades. L'objectiu dels investigadors ara és trobar una estratègia que permeti controlar el VIH sense necessitat de tractament. "Aquests resultats ens mostren possibles vies per aconseguir aquest objectiu, és a dir, la curació funcional, però cal seguir investigant per arribar a dissenyar estratègies que demostrin la seva eficàcia en el conjunt de la població que viu amb el VIH", ha afegit Martínez-Picado.
Una mostra de 55 persones
L'assaig clínic de fase 1b/2a s'ha fet amb un total de 55 persones que acabaven de ser diagnosticades amb VIH i que iniciaven la teràpia antiretroviral. D'aquestes, 15 van rebre exclusivament aquest tractament i a la resta se'ls va administrar durant un any la pauta antiretroviral juntament amb l'anticòs 3BNC117, sol o en combinació amb la romidepsina, un fàrmac que no ha demostrat tenir un efecte significatiu en aquest context. Després d'un any de tractament, els resultats mostren que el VIH s'elimina més ràpidament de la sang en el grup de persones que havien rebut el tractament antiretroviral i l'anticòs 3BNC117, en comparació de les que únicament havien rebut el tractament sense immunoteràpia. La investigadora de l'IrsiCaixa Mari Carmen Puerta ha detallat que "no només això, sinó que en persones amb virus sensibles a l'anticòs disminueix la quantitat de cèl·lules infectades susceptibles de produir nous virus. Gràcies a una tècnica dissenyada i patentada per IrsiCaixa anomenada VIP-ESPOT es poden detectar i quantificar aquestes cèl·lules que, de fet, són les possibles responsables del rebot viral que pateixen els pacients quan abandonen el tractament".
Per determinar si la immunoteràpia ha tingut algun impacte en el control del virus sense administrar la teràpia antiretroviral, 20 participants van parar el tractament un any després d'iniciar-lo. Els resultats mostren que pràcticament totes les persones, 5 de 6, amb virus sensible a l'anticòs i que havien rebut tractament antiretroviral i immunoteràpia es mantenen, durant 12 setmanes, amb nivells controlats de càrrega viral. En canvi, aquells pacients que havien rebut tractament antiretroviral en absència d'immunoteràpia, així com aquells que tenien virus resistents a l'anticòs van haver de reiniciar el tractament abans.