Administrar una sola dosi de vacuna contra el coronavirus de Pfizer o Moderna pot afavorir a la propagació de mutacions del virus. Així ho assegura l'epidemiòleg i president del comitè d'Ètica de l'Institut Carles III, Fernando García, que explica que amb només una dosi s'aconsegueix la denominada "immunitat imperfecta", que afavoreix les mutacions i fa que la Covid i les seves variants persisteixin en el temps.

A més, segons ha explicat l'expert en una entrevista a Efe, administrar una sola dosi, com ha proposat el Regne Unit, tampoc no dona prou inmunitat, per la qual cosa considera que seria "llençar els diners". "Ara com ara, no hi ha dades empíriques que provin la seva eficàcia i els estudis amb animals demostren que una sola dosi no ofereix dades gaire prometedores", assegura. Per aquesta raó, anima tots els països a vacunar amb dues dosis i complir els temps que marquen els organismes reguladors entre elles.

Crítica als plans de vacunació

García considera que alguna cosa està fallant en el pla de vacunació espanyol i insta els responsables a millorar els sistemes de coordinació. L'expert corrobora que els fets dels últims dies, en els quals han sortit a la llum persones que s'han vacunat sense ser població de risc, demostren que el procés no està prou controlat.

"El pla no es pot arruïnar i per a això hi ha d'haver infraestructura, personal, xeringues adequades, neveres per emmagatzemar les dosis i llocs on atendre a un pacient amb una possible reacció al·lèrgica. Si alguna cosa falla, s'ensorra tot el sistema", afirma.

Imatge: La vacunació de la segona dosi a Eivissa / EFE

No obstant això, García es mostra optimista, assegura que una vegada s'han trobat bovines, cal aprofitar tots els recursos i reclamar les autoritats, nacionals i autonòmiques, que posi en marxa un pla de vacunació sense errors. "Cal remar de manera coordinada", diu.

El temps entre les dosis

D'altra banda, des de la Societat Espanyola d'Immunologia, Marcos López Hoyos, demana que se sigui molt estricte amb els temps de la vacunació i que la segona dosi s'administri en el marge previst (no més enllà dels 28 dies): "En cas de no fer-ho així, l'efectivitat de la vacuna no està assegurada".

"No podem traslladar el missatge que es pot retardar sense més ni més perquè caiem en un error important" assenyala aquest expert que observa "descontrol" en l'actual procés de vacunació, "en deixar-lo a l'arbitri de les comunitats autònomes.

I en aquest procés de vacunació, López Hoyos planteja que els encomanats per Covid amb PCR positiu i anticossos siguin els últims en immunitzar-se ja que -suposa- tenen defenses contra el virus almenys sis o vuit mesos.

Aquest immunòleg situa el final del pla de vacunació lluny dels temps previstos pel Govern, i dilata el procés almenys fins al pròxim nadal. Aleshores, diu, és possible que estigui vacunat el 70 per cent de la població. López Hoyos deixa clar que el seu càlcul es basa en els ritmes actuals.