Són moltes les persones que el dia del seu aniversari decideixen celebrar-ho amb els seus companys de feina portant un pastís o el berenar a l'oficina. Aquest és un costum al nostre país, però que encara pren més força fora de les nostres fronteres en estats com ara el Regne Unit, on és pràcticament una tradició que ningú s'atreveix a qüestionar i que els dietistes han batejat com a "cultura del pastís". Són aquests professionals de la nutrició, però, els que també han alertat que aquest gest de companyonia que es fa amb bona fe és tan perjudicial per a la salut dels companys de feina com fumar al seu costat i convertir-los en fumadors passius. Concretament, l'autora d'aquesta reflexió que recull el prestigiós diari The Times és la professora Susan Jebb, directora de la Food Standards Agency, l'agència independent del govern britànic que s'encarrega de la protecció de la salut pública relacionada amb el menjar.
Poca implicació dels metges
Jebb també s'ha mostrat molt molesta pel fet que Downing Street hagi endarrerit encara més la prohibició d'emetre publicitat de menjar ràpid que resulta perjudicial per a la salut en horari de protecció del menor, que són especialment vulnerables a aquesta mena d'anuncis i que posen en risc la seva salut. Segons la professional, aquesta situació margina els productes saludables mentre també s'ha dirigit directament als metges britànics perquè incideixin més en la importància de les dietes per evitar problemes de salut, ja que avui en dia, aquest és un tema que els professionals del Regne Unit ignoren, segons ella.
Incidint en la problemàtica de portar pastissos a l'oficina pels aniversaris o per celebrar qualsevol ocasió especial amb els companys de feina, Jebb assegura que "si ningú porta pastissos a l'oficina, els treballadors no menjarien aquesta quantitat de sucre en tot el dia, però com que sí que n'hi ha, tothom en menja i ningú s'ho planteja". Tot i que reconeix que no són dos fets comparables l'un amb l'altre (menjar pastís i ser un fumador passiu), l'experta assegura que fumar al costat d'una persona és perjudicial per a la salut de la mateixa manera en què ho és oferir menjar no saludable: "Amb el tabaquisme, després de molt de temps, hem arribat a una situació on entenem que les persones han de fer un esforç, però que aquests poden ser més útils si tenen un entorn que els dona suport. Això encara no passa amb el menjar", reflexiona en una entrevista a The Times.
Un pla fallit contra l'obesitat
El 2020, en plena pandèmia de la covid, el govern britànic liderat llavors pel polèmic Boris Johnson va presentar un pla contra l'obesitat, un problema que estava creixent al Regne Unit i que suposava un maldecap per a les autoritats sanitàries per tots els problemes que se'n deriven. A més, en aquell moment, el coronavirus era molt present a les nostres vides i els professionals havien detectat que l'obesitat era un factor de risc davant la malaltia. El pla tenia mesures estrella com limitar els anuncis de menjar ràpid, cosa que com denuncia Jebb encara no ha passat, detallar les calories dels menús i anar en bicicleta per prescripció mèdica, mentre el primer ministre demanava als ciutadans que s'aprimessin, seguint el seu exemple. Segons el ministre de Sanitat del moment, "l'obesitat augmenta el risc de malalties greus i de morts per coronavirus, per això, és vital que prenem mesures per a millorar la salut de la nostra nació". El Regne Unit té encara un índex d'obesitat més alt que la resta de països europeus.