El pròxim 31 d'octubre, coincidint amb la festa de la Castanyada, es produirà el canvi d'hora que marcarà l'inici de l'horari d'hivern. A les tres en punt de la matinada (3.00 am) haurem d'endarrerir el rellotge una hora i passaran a ser les dues (2.00 am). Aquest canvi ens farà dormir una hora més, però no necessàriament ens sentirem més descansats.
El nostre cos necessitarà uns tres dies per adaptar-se al nou horari, en el qual es farà fosc una hora abans i les hores de sol disminuiran.
Quins efectes tindrà el canvi horari d'hivern sobre la nostra salut?
Els símptomes són similars als d'un jet-lag. El principal és una sensació més gran de cansament, per molt que descansem una hora més. Això s'explica perquè es produeix una alteració en la secreció de l'hormona que regula els estats de son segons la llum solar, la melatonina. Bàsicament, com menys llum solar hi ha, l'organisme produeix més melatonina i facilita el son.
Sobretot els primers dies, fins que el cos s'acostumi, notarem una sensació de cansament i son més gran que fins ara.
Ens costarà concentrar-nos i ens irritarem més fàcilment
Com que segregarem més melatonina i ens sentirem fatigats més ràpidament, és probable que el nostre cervell actuï com ho fa sempre que estem cansats: fent que estiguem més irritables i que ens costi centrar-nos en algunes tasques que requereixen concentració. És possible, per tant, que siguem menys productius durant uns dies.
A tot això cal afegir el fet que el nostre rellotge biològic interpreta que, com que es fa fosc més aviat, també ens despertem una hora abans de l'habitual, tot i que els horaris laborals no canvien. I com funciona, aquest rellotge biològic? Es va ajustant per si sol, contínuament, prenent de referència la informació que rep tant del nostre organisme (nutrició, activitat física...) com la que rep de l'exterior, basant-se en el cicle de dia i nit.
A la irritabilitat, per tant, s'haurà de sumar el fet que la nostra rutina de descans s'alterarà.
Aquests canvis afectaran a tothom?
Tothom és susceptible a notar algun dels símptomes esmentats, però el canvi a l'horari d'hivern afecta especialment a les persones grans, els bebès lactants i nens petits i les mascotes. Això passa perquè tenen una sensibilitat més gran als canvis a causa d'una menor adaptabilitat.
Així i tot, no ens hem de preocupar: aquest canvi horari és només d'una hora, i no suposa conseqüències greus per la salut, sinó que simplement ens pot fer sentir més fatigats o desconcentrats per uns dies.
Com podem preparar-nos per evitar els símptomes?
Per tal d'evitar aquest cansament, hi ha algunes pautes que podem seguir perquè no notem els efectes del canvi d'horari.
La primera recomanació és anar a dormir quinze o vint minuts més tard cada dia, i despertar-nos uns minuts més tard. Si ho fem durant uns dies, quan arribi el dia del canvi horari gairebé no notarem el canvi. Ens ajudarà també fer això mateix amb els horaris dels àpats.
És important, així mateix, no fer migdiades durant el dia, perquè la rutina de son es veurà encara més alterada.
Finalment, es recomana fer exercici físic moderat per tal d'activar el nostre organisme. Serà millor fer-lo al matí o a la tarda, quan encara quedin moltes hores per ficar-nos al llit. A més a més, si el fem a l'aire lliure, podrem beneficiar-nos de la vitamina D que ens aporta la llum del sol i que podrem aprofitar menys durant l'hivern.