Àfrica podria estar sortint de la fase pandèmica del seu brot de covid i avançar cap a una situació on sembla que controlarà al virus a llarg termini, segons ha dit el cap regional d'Àfrica de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Matshidiso Moeti. "La pandèmia està passant a una fase diferent". "Creiem que ens estem movent, ara, amb l'augment de la vacunació, cal el que podria convertir-se en una espècie de vida endèmica amb el virus".

Moeti també ha dit que la quantitat d'infeccions per covid a l'Àfrica podria ser set vegades major del que suggereixen les dades oficials i les morts per coronavirus, podrien ser dues o tres vegades més grans. "Som molt conscients que els problemes dels nostres sistemes de vigilància, han comportat a una subestimació dels casos", ha dit en una roda de premsa. En aquest sentit, les paraules de l'OMS confirmen el que sospitaven diversos investigadors que han volgut esbrinar el fet paradoxal que passava a l'Àfrica: per què els informes oficials dels països africans no capturaven el nivell d'infeccions i morts que en altres parts del món. 

Alguns científics han suggerit que el perfil d'edat és molt més jove als països del continent i que aquest fet hi pot haver contribuït, però també està agafant força el fet que els sistemes de salut són dèbils i que no han pogut detectar infeccions i morts en els últims dos anys. Segons un recompte de la Universitat Johns Hopkins, les infeccions registrades a l'Àfrica ascendien a més d'11 milions el dia 10 de febrer i les morts a 250.000. Si les estimacions de l'OMS són correctes 

La preocupació perquè les notificacions no fossin les adequades ha impulsat una sèrie d'estudis i enquestes, sobretot a Sud-àfrica, que té la capacitat de vigilància més sofisticada del continent, que suggereixen taxes d'infecció més altes del que es pensava anteriorment. Àfrica és la regió més recent que l'OMS ha suggerit que pugui estar sortint la fase pandèmica i avançar cap a una situació més estable. 

Els camells transporten vacunes a Kenya

Kenya, amb el turisme fortament afectat per la covid, els genets de camells, al nord del país, han aprofitat el ramat per ajudar a portar les vacunes contra el coronavirus a les zones més remotes i de més difícil accés. A més, també han aprofitat per guanyar-se la confiança de les comunitats en aquestes zones on, la taxa de rebuig a les vacunes és elevada. El cas, però, és que tal com exposen des de Gavi –una associació mundial entre el sector públic i privat–, no és nou.

A Samburu, al nord de Kenya, és habitual veure caravanes de camells que transporten els malalts de les aldees remotes a clíniques de curació tradicional a altres ciutats com Angatarei, Arsim, Lesirikan i Latakweny. Justament aquests camins són els que fan servir els genets per entrenar-se i acabar sent els millors per competir al Maralal Camel Derby que atrau milers de turistes. Els guanys s'inverteixen en projectes comunitaris socials i de conservació. El mes d'agost del 2020, però, la competició es va haver de cancel·lar. En aquest sentit, es van reorganitzar perquè els camells ajudin a fer arribar les vacunes també a les zones remotes. 

Europa, cap a un llarg període de tranquil·litat

El director regional d'Europa de l'OMS, Hans Kluge, va dir la setmana passada que el continent "podria entrar ja en un període de tranquil·litat", gràcies a la variant òmicron, menys greu, els alts nivells de vacunació i l'arribada d'un clima primaveral més càlid. 

Les seves optimistes paraules també van emfatitzar que, fins i tot, es podrien mantenir aquestes prediccions amb l'aparició d'una variant més virulenta que òmicron. Europa havia registrat un total de 12 milions d'infeccions en una sola setmana, de fet, el 22% de les proves que es van fer, van donar un resultat positiu.  

 

Imatge principal: una bola del món que assenyala Àfrica / Unsplash