L'Agència de Salut Pública de Catalunya confia que Catalunya no batrà el rècord de brots de sarna, davant les xifres que mostren que el país és pel camí de superar el màxim registrat el 2022. En declaracions a ElNacional.cat, l'ASPCAT es mostra optimista i comenta que "no necessàriament" se sobrepassarà el pic de 216 brots del 2022 "perquè és durant el període estiuenc quan normalment es registren més casos". "També hi ha un component molt important de millora de la notificació als serveis de vigilància arran de la pandèmia i, per tant, de millora de la detecció de brots", afegeixen.
La cosa és que les últimes dades del Departament de Salut (consultades per aquest mitjà) indiquen que enguany hi ha hagut 196 brots de sarna amb 719 persones afectades, només fins al passat 27 de juliol. És a dir, que en poc més de mig any s'ha igualat el màxim registrat el 2022: 216 brots amb 1.204 persones afectades. La diferència és mínima, de tan sols 20 brots i 485 persones afectades —cosa que fa pensar que aquest 2023 es pot arribar a un nou rècord. Però també és veritat que "ha baixat el nombre de casos per brot de manera important", tal com destaca l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Els casos per brot de sarna a Catalunya
Aquest descens "indica que les actuacions que es realitzen conjuntament des de les diferents entitats són més ràpides en general i eviten que s'escampin més". "El canvi és molt rellevant", asseguren. I és que l'any 2018, hi va haver 9 casos per brot (120 brots amb 1.067 afectats); mentre que l'any 2022 es va aconseguir abaixar la xifra fins als 6 casos per brot (216 brots amb 1.204 afectats). Enguany, fins al passat 27 de juliol, parlem de 4 casos per brot (196 brots amb 719 afectats) —fet que torna a representar una baixada notòria. "En aquest sentit, és més rellevant el nombre de casos per brot que no pas el nombre total de brots", apunten des de l'ASPCAT. Cal recordar que es considera un brot dos casos en el mateix lloc i període.
Finalment, l'Agència de Salut Pública de Catalunya insisteix en la importància de la desinfecció de l'espai "perquè, per molt que es faci el tractament correcte, si no es desinfecta la llar, es mantenen els contagis". "La sarna és com els polls, molt molesta, i especialment en gent gran, però no és una malaltia greu ni susceptible de provocar descompensacions en malalties greus", conclouen. En aquest sentit, el Canal Salut també recull que es tracta d'una "malaltia parasitària causada per un àcar anomenat Sarcoptes scabiei": "Es transmet per contacte directe i perllongat amb la pell d'una persona afectada o amb teixits que ha utilitzat recentment, com roba, llençols o tovalloles. Acostuma a afectar les mans i els peus, especialment entre els dits, la part interna dels canells i les aixelles, però també pot aparèixer als colzes i a les zones del voltant del pit, els genitals, el melic i les natges. Es manifesta en forma de butllofes i pústules (petites butllofes que contenen pus) i, en alguns casos, pot donar lloc a infeccions bacterianes per rascat de les lesions. Hi ha una forma més greu de sarna, anomenada sarna crostosa o noruega, que pot afectar les persones amb un sistema immunitari debilitat".