L'aigua Perrier, a punt de desaparèixer per posar en risc la salut pública. Així es desprèn d'una investigació publicada aquest dilluns per Radio France i Le Monde, que han tingut accés a un informe de l'Agència Regional de Salut (ARS) d'Occitània, del 30 d'agost del 2024. Tots dos mitjans ja s'havien fet ressò al gener sobre l'ús de tractaments prohibits a diverses marques del grup Nestlé Waters (inclosa Perrier), però la companyia va afirmar que els havia retirat per posar fi al frau i que s'havia assegurat "sempre" de "la seguretat sanitària" dels seus productes. Però l'informe que s'ha conegut ara posa en dubte la versió de l'empresa.
Després d'una inspecció sorpresa a la fàbrica Perrier del Gard (Occitània) al maig, el document constata que la qualitat dels recursos hídrics explotats encara no és suficient per produir aigua mineral natural, que la normativa marca que ha de ser "microbiològicament saludable" i "mantenir-la lliure de qualsevol risc" de contaminació. De fet, alerta d'un possible risc virològic per als consumidors, conegut pel govern des del 2022. És per això que l'ARS preveu, per primera vegada, "un cessament de la producció d'aigua mineral al jaciment de Vergèze". I afegeix que Nestlé hauria de "qüestionar estratègicament" un altre possible ús alimentari de les seves captacions, "en condicions que aportin garanties de seguretat sanitària, que resultaran essencials".
Persisteix el risc de frau
L'informe reconeix que s'han retirat alguns tractaments il·legals, però adverteix que el risc de frau persisteix. "Les condicions en què es va dur a terme la inspecció no permeten assegurar que no hi hagués cap altre dispositiu de processament no autoritzat amagat a la fàbrica", indica, en referència als tractaments aplicats a l'aigua potable —que queda exclosa de la denominació d'aigua mineral natural, de la qual es beneficia Perrier.
El document continua i diu que els controls de qualitat fets per Nestlé presenten resultats microbiològics "inusuals per a l'aigua mineral natural", amb "inestabilitat de l'aigua" i la presència de microorganismes en l'aigua bruta —coses absolutament prohibides en la normativa—. La cosa empitjora si tenim en compte que tres pous s'han vist contaminats per gèrmens fecals (que poden provocar malalties en humans), cosa que va provocar la destrucció de tres milions d'ampolles de Perrier. En aquest sentit, els agents de l'ARS creuen que les "contaminacions bacterianes" són "inacceptables per a l'aigua mineral natural", tot i que siguin "puntuals".
Alerta per "risc virològic"
Per compensar, la fàbrica Perrier havia reforçat el seu sistema de tractament de microfiltració, que és la manera com Nestlé continua emmascarant la contaminació de la seva aigua bruta per comercialitzar-la com a aigua mineral natural —segons l'agència—. Els inspectors parlen d'una "desviació" de la norma, és a dir, d'un "incompliment d'obligacions legals o reglamentàries exigibles legalment".
Més enllà del possible frau de vendre aigua bruta com a aigua mineral natural, l'informe assenyala un aspecte més preocupant per als consumidors: el possible "risc virològic" (adenovirus, norovirus, hepatitis A). Segons l'ARS, els microfiltres "no tenen cap efecte de retenció de virus". Com ja hem dit, fa temps que es coneix aquest risc: el juliol del 2022, la Inspecció General d'Afers Socials (IGAS) va remetre al govern un informe sobre els microfiltres, que poden constituir una "falsa seguretat" i "exposar els consumidors a un risc per a la salut en relació amb la ingestió de virus".
L'exemple de Catalunya
I posaven un exemple: una epidèmia de gastroenteritis a Catalunya l'abril del 2016, amb més de 4.000 persones afectades per virus en aigües tractades per microfiltració. El desembre del 2022, l'Agència de Seguretat Sanitària (ANSES) també va advertir l'executiu d'un possible risc viral. Tanmateix, el govern va autoritzar l'ús de microfiltres.
Amb tot, l'ARS es planteja "un cessament de la producció d'aigua mineral natural al jaciment de Vergèze". La pilota és al terrat de la prefectura del Gard, que ha de decidir sobre el futur de Perrier i dels 1.000 treballadors de la fàbrica. De fet, s'ha de pronunciar sobre la sol·licitud de renovació de l'autorització per explotar la font i produir aigua mineral natural. La prefectura prendrà la decisió el primer semestre del 2025, després de rebre "l'opinió d'hidròlegs experts en higiene pública". Per la seva banda, Nestlé ha assegurat que operen a Vergèze "d'acord amb el marc marcat per les autoritats".