El neuròleg Gurutz Linazasoro, de la Policlínica Gipuzkoa, ha destacat que les migdiades de 20 minuts són "ideals" per complementar el descans nocturn, especialment en aquelles persones que dormen menys de set hores diàries o per a qui pateixen insomni, la qual cosa pot derivar en problemes tant físics com mentals. "Una migdiada d'uns 20 minuts és ideal per desconnectar, reduir l'estrès i consolidar memòries recents. Aquest breu descans aporta beneficis immediats, com un augment en la concentració i una millora de l'estat d'ànim", ha assenyalat Linazasoro.

Tanmateix, ha advertit que les migdiades llargues poden ser contraproduents, ja que es pot despertar en una fase profunda del son , el que "genera una sensació d'atordiment i disminueix el rendiment durant la resta del dia".

Els tres pilars fonamentals de la salut

L'especialista ha recordat que dormir bé és un dels tres pilars "fonamentals" de la salut, juntament amb l'alimentació i l'exercici físic, i és que el son serveix perquè el cervell porti activitats de reparació cel·lular, eliminació de toxines i consolidació de records. "El son no és només descans; és una fase d'enorme activitat cerebral que impacta directament en la nostra salut física i emocional", ha afirmat, després de la qual cosa ha insistit que les migdiades són un aliat "clau" en una època de l'any en què les jornades de llum són més curtes.

Amb quin horari descansem millor?

A més, ha opinat que l'horari d'hivern és més favorable a l'organisme a causa que "permet un descans nocturn més prolongat". També ha assenyalat que, segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), més del 30 per cent dels espanyols dorm menys de set hores diàries, i que l'insomni afecta un 10 per cent de la població. Després d'això, ha recordat que els canvis d'hora poden afectar els ritmes circadiaris, la qual cosa genera un desajust que es tradueix en cansament, irritabilitat o una menor productivitat, especialment en nens i persones grans.

Encara que el cos sol adaptar-se en pocs dies, el neuròleg ha recomanat afrontar aquest procés amb paciència i fins i tot recórrer a petites migdiades per suportar millor els efectes del canvi. Partint d'això, Linazasoro ha explicat que la melatonina, coneguda com l''hormona del son', és "clau" per regular els cicles de vigília i descans, ja que comença a ser alliberada quan enfosqueix, enviant senyals al cos "per preparar-se per dormir", i que es tracta d'un "mecanisme natural que hem de respectar per millorar la nostra qualitat de son".

L'expert ha insistit que el descans és "fonamental" per gaudir d'una salut integral i que, en aquestes dates nadalenques, cuidar-se del son, fins i tot amb una breu migdiada diària, pot ser el "millor regal" per al cos i la ment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!