Es parla dels nens, dels ancians, però.... què passa amb els joves? Com se'ls pot ajudar a viure en aquesta situació de confinament? És normal que en aquesta situació se sentin nerviosos, preocupats i ansiosos. Bona part d'ells, a més de la dificultat de l'etapa en què ens trobem, és per la pressió amb què s'enfronten als diferents aspectes de la seva vida. En primer lloc, els estudis. Els adolescents els afronten amb una exigència més gran davant de la incertesa del que està succeint, la qual cosa els provoca un estrès més important.

Un altre dels factors que més problemes d'ansietat està generant és la falta de socialització, el que es tradueix en un augment de les consultes a les xarxes socials, amb els possibles inconvenients que això porta, especialment en les noies. Recentment, la Reial Societat de Salut Pública del Regne Unit va publicar un estudi realitzat entre adolescents i joves d'entre 14 i 24 anys que abordava la seva relació amb la xarxes socials. Entre altres conclusions, la investigació apuntava que per a les joves, les principals xarxes socials, especialment Instagram, seguida de Facebook, Snapchat, Twitter i YouTube, augmentaven les seves preocupacions sobre la seva imatge corporal per sobre de les d'aquelles que no són usuàries d'aquest servei.

Adolescents

A això s'afegeix la por que els produeix la incertesa en el que a expectatives del seu futur es refereix, en part pel poc encoratjador que sembla, sobretot al terreny acadèmic i professional. La majoria d'ells segurament ha hagut de canviar dràsticament els seus plans per a les pròximes dates. Alguns signes que poden indicar que s'està patint un trastorn d'ansietat són els següents: esgotament, autocrítica excessiva, aïllament, irritabilitat, suspicàcia, negativitat, sensació d'inutilitat, desesperança.

Com ajudar-los

En aquesta situació, el millor consell per ajudar-los és fomentar la comunicació pares i fills, per ajudar a admetre els símptomes i afrontar l'ansietat. A més, cal donar-los el seu espai, que sentin que tenen autonomia malgrat tot. Aquest és un sentiment molt important en l'adolescència i pot produir molta frustració si no s'aconsegueix arribar. També s'ha de fomentar a través de mitjans telemàtics que es relacioni d'una forma equilibrada amb les seves amistats.

Respecte als estudis cal inculcar-los l'especial de la situació, perquè no sentin una excessiva pressió que pugui perjudicar massa els seus resultats escolars. També és important que segueixin uns correctes hàbits d'alimentació amb una dieta equilibrada, que no trenquin les rutines de son, que no passin massa temps davant una pantalla ni amb les xarxes socials i que facin diàriament exercici durant, almenys, 45 minuts al dia.

Noi ros

I, finalment, si presenten uns índexs d'ansietat massa elevats o no poden seguir les seves rutines a causa de situacions d'angoixa o massa estrès, el més adequat és posar-se en contacte amb un especialista.