‘Els nostres estalvis són l’eina per a la recuperació’. Aquest és el lema de la campanya que ha iniciat avui l'Associació Catalana de Municipis (ACM) per reclamar al govern espanyol el superàvit dels consistoris per destinar-los a fer front a la crisi sanitària i econòmica desencadenada pel coronavirus.
Recentment, el ministeri d'Hisenda va anunciar que en els pròxims dos anys només alliberaria el 35% dels diners estalviats pels ajuntaments, el que suposaria 5.000 dels 14.000 milions d'euros que han tingut de superàvit els ens locals espanyols. En concret, rebrien aquest 2020 una partida de 2.000 milions d'euros, mentre que el 2021 seria de 3.000 milions d'euros. La resta del superàvit l'executiu espanyol els retornarà progressivament en un període de deu anys.
Peticions pel Govern
Els ajuntaments exposen que han fet "la feina ben feta". Per això, defensen que els ens locals "gràcies a la seva eficàcia en la gestió, una bona contenció pressupostària i responsabilitat en la presa de decisions tenen els comptes sanejats. És injust que ara no puguin disposar de l’estalvi per revertir-lo amb polítiques per a la seva ciutadania", tal com detalla un comunicat publicat en el web de l'ACM.
A més, recorden que han estat "els primers a respondre la crisi sanitària", per la qual cosa ara requereixen els seus estalvis per la reactivació socioeconòmica "en un moment de màxima necessitat per a la ciutadania".
També tenen peticions per al Govern. En aquest cas, exigeixen que destini un mínim de 300 milions d'euros, 150 milions anuals, a crear un fons de cooperació extraordinari per a la reactivació socioeconòmica pels exercicis 2020 i 2021.
A més, demanen que es creï un fons de compensació, que tindria com a finalitat "assumir els sobrecostos i despeses" que els ens locals "han hagut de dur a terme i assumir durant la crisi sanitària", explica el president de l'ACM, Lluis Soler, alcalde de Deltebre.
Totes aquestes mesures, argumenten des de l'ACM, serviran per dotar de liquiditat els consistoris amb la finalitat d'impulsar polítiques per fer front a la crisi econòmica i social que ha comportat la Covid-19.
"No s'entendria que en un moment de màxima necessitat d'un moment que el context és imprescindible dona resposta a la ciutadania, que no poguéssim els ajuntaments tenir la sostenibilitat financera per donar la cobertura imprescindible en aquest context", ha assenyalat Soler en un tuit de l'ACM.