Alarma a Itàlia per dos casos de dengue misteriosos, al Laci i Llombardia. Ha sigut aquest dimarts quan les autoritats sanitàries del país han confirmat els dos casos, que no tenen relació amb cap viatge a zones endèmiques. Mentre que s'han activat els protocols de profilaxi i de desinfecció dels llocs que van ocupar els desinfectats, continuen les investigacions epidemiològiques per aclarir "eventuals cadenes de transmissió". Des de l'inici del 2023, s'han localitzat 79 casos importats de dengue a Itàlia. A més, cal recordar que la malaltia és transmesa pel mosquit Aedes aegypti.
Els dos casos van ser notificats els dies 18 i 20 d'agost. Segons ha afegit el Ministeri de Sanitat, ambdós pacients s'estan recuperant. Entre els símptomes més comuns per dengue hi ha el mal de cap, el mal en els músculs, els ossos i les articulacions, vòmits, dolor retroocular (rere els ulls) i erupció cutània. Com ja hem dit, el mosquit Aedes aegypti és el transmissor del dengue.
Rècord de casos de dengue a Bangladesh
La detecció d'aquests dos casos a Itàlia ha coincidit amb el rècord anual de casos de dengue a Bangladesh, que es va assolir aquest dilluns quan es van superar les 100.000 infeccions des de principi d'any —amb gairebé 500 morts, un altre rècord anual que dobla les 281 defuncions de tot el 2022—. Les autoritats sanitàries del país van notificar gairebé 2.200 casos en les últimes 24 hores, a més de nou morts. És la segona vegada que el país asiàtic supera els 100.000 casos anuals, després de depassar-los per primera vegada l'any 2019: en aquell moment, es van registrar 101.354 infeccions; ara, 102.191.
Per a més inri, els experts tenen por que les xifres tant d'infeccions com de morts en realitat siguin molt més altes. "Ja que només rebem estadístiques sobre pacients hospitalitzats, la situació actual a Dhaka (la capital del país) sembla ser estable. Tanmateix, això es deu al fet que els hospitals estan completament plens", ha explicat a Efe l'entomòleg i expresident de la Societat Zoològica de Bangladesh, Manjur Ahmed Chowdhury. A més, ha afegit que "la situació s'està posant realment malament a les àrees rurals, no hi ha possibilitat que millori molt aviat". Però, per què s'ha produït aquesta explosió de casos? Segons els activistes, perquè el govern no ha pres les mesures adients per frenar la malaltia abans del pic de contagis (que sovint es produeix al juliol). "Dues autoritats de la ciutat van mostrar negligència des de l'inici de la temporada. Abril-maig és el millor moment per destruir les larves de mosquits, però no van prendre cap mesura en aquell moment", ha denunciat a Efe Faiezul Hakim, membre del Comitè d'Acció de Salut Pública.