Es constata una tendència que ja observaven els científics. Els càncers de còlon augmenten en edats cada vegada més joves en els països desenvolupats, arreu del món. El darrer estudi que ho assenyala s'ha publicat aquest dijous a la prestigiosa revista científica The Lancet Oncology, per al qual s'han analitzat dades de l'Organització Mundial de la Salut de 50 països d'Europa, Nord-amèrica, Àsia i Oceania. Els autors conclouen que la proliferació d'aquesta patologia entre els menors de 50 anys és "un fenomen global". El càncer colorectal és el tercer càncer més diagnosticat i la segona causa de mort per càncer, responsable de més d'1,9 milions de nous casos i gairebé 904.000 morts en 2022 a tot el món, assenyalen els investigadors.
Es va produir entre el 2013 i el 2017 un augment de la taxa de diagnòstics de càncer de còlon en menors de 49 anys —considerat precoç— en 27 dels 50 països estudiats. Els que més augment han patit són Nova Zelanda (4%), Xile (4%), Puerto Rico (3,8%) i Anglaterra (3,6%). En 23 països, la taxa es va mantenir estable. Entre aquests darrers, Espanya, a on no s'ha observat cap increment. "L'augment del càncer colorectal d'aparició precoç és un fenomen mundial", afirma en un comunicat de la Societat Americana del Càncer l'autora principal de la recerca, Hyuna Sung. La científica posa èmfasi en la necessitat d'augmentar la conscienciació i la prevenció.
Sedentarisme i consum de carn vermella, processats, sucres i aliments precuinats
Els autors destaquen que les raons de l'augment en adults joves continuen sent en gran manera desconegudes. Suggereixen que podria estar en els canvis en la dieta, d'aliments rics en fibra i baixos en greix a un consum més gran de carn vermella i processada, sucres i aliments precuinats. Els estils de vida físicament inactius associats a la riquesa econòmica dels adults joves als països d'ingressos alts poden ser, així mateix, una resposta. No obstant això, els científics assenyalen que calen més estudis per a constatar-ho.
Espanya, un possible decalatge temporal
Tal com explica el coordinador científic de l'estratègia del Sistema Nacional de Salut espanyol, Josep Maria Borràs, en declaracions a EFE, les dades d'aquest darrer estudi permeten confirmar que no es percep un augment de casos a Espanya, corroborant anteriors observacions. Sí que està entre els països a on hi ha una incidència més gran en persones més grans de 50 anys, juntament amb Holanda, el Japó i Dinamarca. Per què no s'observa a Espanya un augment en joves? Borràs creu que una explicació seria que "la nostra incidència creixerà en els pròxims anys i simplement hi ha un decalatge temporal", indica.
Aquest fenomen afecta cohorts de població nascudes més tard dels anys 50/60 del segle passat, "i és difícil pensar que els canvis en la dieta i l'exercici físic siguin tan distints d'altres països del nostre entorn". Per tant, "hauríem d'estar vigilants per si finalment canvia la tendència en el futur i tractar de promoure hàbits saludables que hem anat perdent progressivament, com menjar saludablement, sense sobrepès o obesitat, i fer exercici físic moderat, però constant", conclou.