Tot i que l'Agència Europea del Medicament (EMA) confirmés ahir l'eficàcia i seguretat de la vacuna AstraZeneca, Alemanya ha advertit la UE que, si no s'espavilen, optarà per comprar la vacuna russa Sputnik V.

Les autoritats alemanyes han reprès la vacunació amb AstraZeneca. Tanmateix, el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, ha alertat avui que la UE no ha adquirit prou vacunes per abastir tots els països membres, per la qual cosa no descarta començar a actuar pel seu compte.

"No hi ha prou vacunes"

Spahn no pretén esperar una decisió per part de la UE. Segons ell, "no hi ha prou vacunes a Europa per aturar la tercera onada" i "és possible que en les pròximes setmanes no puguem fer passos en la desescalada". Per aquest motiu, ha defensat que "si la UE no hi fa res, estic d'acord a fer-ho a escala nacional", ha declarat. 

De fet, ja han començat les negociacions sobre els possibles contractes de subministrament. Spahn ha assegurat que el seu ministeri està "en estret contacte" amb les autoritats russes, tal com ha indicat  l'informatiu Tagesschau, de la televisió pública alemanya. Hauran d'esperar, però, a rebre l'aval de l'Agència Europea de Medicines (EMA) sobre l'ús de l'Sputnik V.

Tanmateix, primer s'ha de negociar sobre quina és la quantitat de dosis que la companyia podria servir arreu d'Europa en un període curt de temps. D'altra banda, Spahn ha obert la porta als fabricants russos a produir la seva vacuna en laboratoris alemanys o europeus. 

L'est d'Alemanya pressiona

Els presidents de lands de l’est d'Alemanya ja van proposar a principis d'aquesta setmana utilitzar la vacuna russa com a substituta en el moment en què es va aturar temporalment l'ús del vaccí d'AstraZeneca.

El primer ministre del land de Turíngia -pertanyent a aquest bloc- Bodo Ramelow, va dir que no necessitava cap aprovació política, però tampoc volia cap rebuig per motius polítics. De fet, avui ha celebrat una reunió de l'estat-federal sobre aquesta qüestió, i ha aprofitat per fer campanya per la vacuna russa.

Tot i que s'ha d'esperar al fet que l'EMA aprovi l'Sputnik, hi ha altres països europeus que fa temps que preparen o fins i tot vacunen amb Sputnik V com Hongria i Eslovàquia. És per això que, en una entrevista a la revista alemanya ARD-Morgenmagazin, el ministre de Sanitat ha explicat que, tot i que des del seu govern "primer de tot, defensem que puguem tornar a utilitzar la vacuna d'AstraZeneca", ell considera que "el govern federal hauria de finalitzar els contractes previs per a l'Sputnik V". 

 

Imatge principal, Angela Merkel / EFE