Alemanya viu en una mena de confinament permanent des de fa mesos. No és comparable a la primera onada per coronavirus però la majoria de les activitats estan tancades: bars i restaurants, teatres, cinemes, i s'ha de demanar cita prèvia a certs establiments permesos i acreditar ser negatiu. L'estratègia sanitària topa amb els principis que marca el Comitè d'Ètica d'aquest país i, ara, poden començar-se a notar els canvis.

El passat mes de març, el ministre de Sanitat alemany Jens Spahn reiterava que no hi haurien diferències per a la població que ja estigués vacunada. Ara, la direcció és totalment oposada: "Aquells que estiguin vacunats contra el virus, aviat haurien de recuperar les llibertats. Així doncs, qualsevol persona que hagi estat completament vacunada es pot tractar en el futur com si fos negatiu", ha declarat Spahn al diari Bild am Sonntag. 

El canvi de rumb ve motivat pels darrers informes de l’Institut Robert Koch (RKI), responsable de la gestió de la pandèmia a Alemanya, segons el qual es poden aixecar ràpidament els requisits de prova i quarantena per a persones completament vacunades. Tot i que molts centres han tancat parcialment per Setmana Santa i el ritme de la campanya és lent, un 12% de la població total d'aquest país ha rebut, com a mínim, la primera dosi. D'aquesta, el 4% ja ha completat les dues.

Un vacunat pot contagiar

Malgrat que cal recordar que una persona vacunada no necessàriament pot deixar de contagiar, els resultats avaluats asseguren que el risc és inferior. L'RKI destaca en el seu últim informe que "segons els coneixements actuals, el risc de transmissió de virus de persones que es troben completament vacunades és, com a tard, quinze dies posteriors a ser administrada la segona dosi, i menor que amb persones asimptomàtiques que donen negatiu en un test d'antígens". 

De la solidaritat que demanava la CDU de Merkel entre els vacunats a l'obertura de mires: "Si es prenen nous passos basats en proves ràpides, com en el sector del comerç al detall, aquesta decisió fonamental entraria en vigor. Qualsevol persona vacunada podria anar a la botiga o a la perruqueria sense més proves", ha reiterat Spahn. A mig termini, és probable que les decisions tinguin un impacte en les vacances o els viatges a l'estranger, així com en la possibilitat d’anar a restaurants.

El canvi d'estratègia

Poc després de l'inici de la campanya de vacunació a Alemanya per Nadal, Spahn va dir: "Ningú hauria d'exigir drets especials fins que tothom hagi tingut l'oportunitat de vacunar-se". El ministre de Salut va afegir que va ser aquest respecte mutu el que va mantenir el país unit: "Estem lluitant contra la pandèmia junts, i només la superarem junts".

El ministre federal de l'Interior, Horst Seehofer, també es va manifestar contra els privilegis de les persones vacunades en aquell moment. Les crítiques han vingut del partit d'ultradreta AfD. La líder del grup parlamentari del Bundestag, Alice Weidel, va advertir contra una "vacunació obligatòria per la porta del darrere".

I afegeix: "Amb aquest enfocament, el govern federal està llaurant una societat de dues classes". L'AfD, que ha reiterat en diverses publicacions les lloances per les polítiques d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid, ha demanat que s'eliminin les restriccions per a tots els ciutadans, independentment de si han passat un test o han estat vacunats.