Alemanya i Dinamarca podrien seguir el pla del Regne Unit d'endarrerir l'administració d'una segona dosi de la vacuna contra el coronavirus a les persones que ja hagin rebut una injecció. El motiu? La creixent frustració pel lent programa d'inoculació de la UE.
De fet, el Regne Unit va dir la setmana passada que donaria prioritat a l'administració d'una primera dosi d'Oxford i AstraZeneca o bé de Pfizer i BioNTech per garantir que més persones estiguessin protegides. La segona dosi la podrien administrar fins a 11 o 12 setmanes després, en comptes de tres. Aquest país va començar aquest dilluns a posar les primeres vacunes d'Oxford.
Sota investigació
De moment, els Estats Units han dit que no seguiran els passos del Regne Unit, però el ministre de Salut d'Alemanya, Jens Spahn, va demanar dilluns a l'agència de control de malalties del país, l'Institut Robert Koch, que investigués la possibilitat d'endarrerir la segona dosi, segons recull el diari britànic The Guardian.
Des que es va començar la campanya de vacunació a la UE, hi ha hagut crítiques sobre si Alemanya havia estat capaç d'aconseguir prou dosis de vacuna i sobre per què no havia pogut accelerar el nombre de vacunacions. Ara, els metges del país han rebut aquesta notícia amb força entusiasme.
Dinamarca també estaria estudiant ampliar el període entre la primera dosi i la segona. El ministeri de Salut del país està considerant un interval d'entre 3 i 6 setmanes.
Amb l'eficàcia a curt termini de la primera dosi de Pfizer i BioNTech, els científics han determinat que un interval de temps més llarg podria ser sensat, segons recull el mateix diari britànic.
Què diu l'Agència Europea del Medicament?
L'Agència Europea del Medicament (EMA), per la seva banda, va dir en un comunicat dilluns que s'ha de respectar l'interval màxim de 42 dies o sis setmanes entre dosis. A més, també va advertir que no complir aquesta normativa es consideraria com un "ús no indicat en l'etiqueta", fet que implica menors responsabilitats per als fabricants de la vacuna.
Els passos del Regne Unit
El Regne Unit ja ha començat a administrar la vacuna d'Oxford i AstraZeneca contra el coronavirus. Els comitès reguladors del país van aprovar el fàrmac la setmana passada i a partir d'aquest dilluns la vacuna ja s'ha començat a administrar començant pels col·lectius de risc.
Aquesta és la segona vacuna que entra en el programa d'immunització del país contra el coronavirus. L'altre fàrmac que ja s'està repartint és, com en la resta d'Europa, el de Pfizer i BioNTech.