Alemanya, Països Baixos, Bèlgica i Itàlia han decidit impedir l'aterratge dels vols procedents del Regne Unit per tal d'intentar evitar la propagació de la nova soca de la Covid-19 que ha aparegut al sud d'Anglaterra. Posteriorment s'hi ha sumat França, tal com ha indicat el primer ministre, Jean Catex.
L'aparició de la nova soca ha provocat una situació que el ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, ha qualificat de "descontrolada" en una entrevista al canal de televisió Sky News. Les carreteres i estacions de tren de Londres estan saturades per persones que intenten fugir de la capital abans de Nadal. El ministre ha condemnat la "irresponsabilitat" dels qui estan intentant abandonar els territoris afectats per les restriccions de la fase 4, la més severa, i que s'han vist obligats a actuar "de manera ràpida i amb decisió". D'altra banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat que està en contacte permanent amb les autoritats britàniques.
Les autoritats britàniques han assegurat també que no volen quedar marcats internacionalment. Defensen que els seus assessors científics assenyalen que, tot i que la nova soca és un 70% més contagiosa, no s'ha demostrat que sigui més mortal. També han recordat que no és la primera vegada que apareix una mutació de la covid.
De moment, aquesta nova soca, que es creu que es va originar al setembre entre Londres i Kent, ja ha estat detectada als Països Baixos, Austràlia i Dinamarca.
Per aquest motiu, Israel ja ha decretat també el tancament de fronteres per als viatgers que arribin des del Regne Unit, com ha anunciat el primer ministre, Bejamin Netanyahu, en una compareixença.
Ahir a la nit, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, pocs dies després d'assegurar que els plans de Nadal seguirien endavant, va decretar una fase 4 que limita la mobilitat nacional i internacional i que retorna a aquests territoris al confinament més dur de tota la pandèmia. Tota activitat queda prohibida, tret de l'esport, la compra de béns essencials i les reunions amb un no convivent a l'aire lliure.
Pel que fa a Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reclamat via Twitter una actuació ràpida per part del Govern d'Espanya per tal de protegir els ciutadans davant aquesta situació d'incertesa.
La ministra d'Assumptes Exteriors, Arancha González, en canvi, ha considerat que aquesta actuació l'han de fer les institucions europees. González ha reclamat "una resposta ràpida i coordinada" de la Unió Europea funcionant com a bloc.