Alemanya es planteja el confinament domiciliari per als qui no s'hagin vacunat contra la covid-19. Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, en una entrevista al magazín matinal de la televisió pública alemanya, ZDF. Una nova iniciativa que, en qualsevol cas, podria acabar aplicant el futur govern alemany, amb el socialdemòcrata Olaf Scholz al capdavant. Spahn, company de partit de la cancellera Angela Merkel, ha reconegut la necessitat que s'acordin noves restriccions a la reunió que tenen previst mantenir aquest dijous el govern central i els representants dels 16 estats. Els no vacunats, ha afegit, "representen un risc per a tot el sistema de salut".

"Si mires les unitats de cures intensives, si mires la tendència de contagis, és molt més gran entre els qui no s'han vacunat", ha assenyalat el ministre sortint en declaracions a la cadena ZDF. Per aquest motiu, ha plantejat que aquestes persones quedin vetades en "pràcticament totes les àrees". A més, Spahn ha proposat la cancel·lació de grans esdeveniments, o almenys la reducció d'aforaments, així com tancaments de locals d'oci nocturn.

Les dades

Alemanya ha reduït lleugerament els nivells de contagi aquests últims dies ―la incidència de positius a set dies s'acosta als 440 per 100.000 habitants―, però el ministre dona per fet que almenys durant els pròxims dies continuarà havent-hi més de 6.000 malalts en unitats de cures intensives. 

L'Institut Robert Koch (RKI), que vigila l'evolució de la pandèmia, ha notificat aquest dijous 73.209 nous casos, la qual cosa acosta Alemanya al llindar dels 6 milions de contagis registrats. Almenys 102.178 pacients han mort, 388 més que el dimecres.

Altres restriccions

Entre les mesures s'inclouen restriccions a esdeveniments públics i contactes, especialment entre els ciutadans no vacunats, que només podran veure's de manera limitada amb persones fora del seu nucli familiar.

Es limitaran les trobades privades de les persones no vacunades al mateix nucli familiar o de convivència i altres dues persones d'una altra bombolla de convivència, sense comptar els menors de fins a 14 anys.

Oci i escoles 

Els clubs i discoteques hauran de tancar a partir d'una incidència acumulada de 350 nous contagis per cada 100.000 habitants en set dies. Igualment, a partir d'aquest valor de referència, l'aforament de trobades privades de persones vacunades o que ja han passat la malaltia quedarà reduït a 50 persones en interiors i 200 en exteriors.

A més, a les escoles tornarà a ser obligatori l'ús de la mascareta. "Totes aquestes mesures són estàndards mínims", ha dit Merkel, i ha agregat que els estats federats tenen llibertat d'imposar restriccions més estrictes.

El passaport covid

Es tracta, ha afegit Merkel, d’"un acte de solidaritat nacional" amb l'objectiu de reduir les xifres de contagis i la pressió al sistema sanitari. La cancellera sortint ha assenyalat que la validesa del passaport covid s'escurçarà a nou mesos després d'haver rebut la pauta completa, per la qual cosa rebre una dosi de reforç és ara important.

Al mateix temps, ha assegurat que hi haurà un temps suficient de transició perquè tots puguin rebre a temps la tercera dosi. Ha afegit, a més, que el Bundestag (cambra baixa) debatrà i decidirà sobre l'obligatorietat de la vacuna, que podria entrar en vigor, ha precisat, a partir de febrer de l'any que ve, al mateix temps que va informar que s'implicarà en el debat una comissió ètica.

 

Imatge principal: Punt de vacunació a Alemanya / Efe