Guerra oberta entre la Unió Europea i AstraZeneca. La farmacèutica va anunciar una retallada de la distribució en un 60% i des d'aleshores hi ha hagut reunions per intentar calmar els ànims. Els governs, però, es queixen de la falta de transparència i denuncien l'opacitat dels contractes. Enmig de tot això, les autoritats alemanyes han recomanat no fer servir la vacuna d'Oxford i AstraZeneca per a majors de 65 anys. Un comunicat del Comitè de Vacunes del Robert Koch Institute, el principal òrgan de salut alemany, ha assegurat que no hi ha prous dades que indiquin que la vacuna, també desenvolupada per la Universitat d'Oxford, sigui efectiva amb aquest segment de la població. Per tant, aconsellen que no se subministri a majors de 65.

De moment, abans que es disparin les alarmes, el ministre de Sanitat, Jens Spahn, ha matisat que per ara és una proposta provisional. I ha exposat que la decisió final es prendrà només després que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) es pronunciï positivament sobre la vacuna d'AstraZeneca i que la Comissió Europea l'autoritzi. 

 Què passa a Catalunya?

Unes dades que tampoc han passat per alt a les autoritats sanitàries catalanes. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, també s'ha referit aquesta setmana a la polèmica amb la vacuna d'Oxford i AstraZeneca. "Hem de conèixer finalment quins seran els criteris tècnics i quina serà la fitxa tècnica". 

La polèmica, com a Alemanya, rau en els rangs d'edat d'eficàcia. "Es diu que podria limitar l'edat a 65 anys. Revisarem els assajos clínics igual que hem fet amb la resta" i constata que la majoria de participants tenien "en la seva gran majoria 55 anys o menys".

No se sap quan podrien arribar

Un altre problema és que tampoc se sap quan arribaran aquestes vacunes. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dilluns que desconeix quan podran arribar les vacunes d'Oxford a Catalunya i ha detallat que no hi ha una previsió concreta sobre l'enviament de vacunes d'Oxford i AstraZeneca. "L'únic que sabem és que el 29 de gener l'EMA s'ha de pronunciar", ha remarcat.

 

Imatge principal: dues dosis de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per Oxford i AstraZeneca / Efe