La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat aquesta nit que Alemanya només vacunarà a menors de 60 anys si tenen una prova mèdica prèvia. Aquesta decisió s'ha pres després que en els darrers dies s'han registrat 31 casos de trombosis, nou dels quals han acabat amb la mort, entre ells dos homes  36 i 57 anys. La resta d'afectades són totes dones entre 20 i 63 anys. Tots ells tenien en comú que eren persones amb un dèficit de plaquetes a la sang.

Aquesta mesura ha sorgit arran d'una recomanació de la governamental Comissió Permanent de Vacunacions, que ha recomanat no vacunar amb aquest vaccí, després que "dades existents sobre efectes secundaris que són estranys, però no greus". 

Tot ha començat a aquest matí quan Berlín ha anunciat que suspenia la vacunació amb AstraZeneca els menors de 60 anys arran de les estranyes trombosis que s'han donat en persones que han estat inoculades amb aquest tractament. Poc després, s'hi sumava Munic i, després, altres lands com Brandenburg i Renània del Nord-Westfàlia. "Encara no hi ha hagut complicacions (...) després de les vacunacions amb Astrazeneca, (...) vol actuar com a precaució i esperar les avaluacions finals", han assenyalat des del Charité, un dels grans hospitals de Berlín i que ha suspès la vacunació d'aquest tractament com a mesura preventiva. 

vacuna AstraZeneca EfeUnes mostres de les vacunes d'AstraZeneca / EFE

Sota el propi risc

Així doncs, aquest tractament només s'inocularà sense restriccions a persones majors de 60 anys, mentre que els menors d'aquesta franja d'edat requeriran de l'anàlisi mèdica, així com hauran de donar el seu propi consentiment, segons ha informat el diari alemany Süddeutsche Zeitung.

Merkel ha destacat que aquesta mesura s'ha pres arran de "consultes intensives" que han realitzat les autoritats sanitàries pels casos de trombosis i que no es poden "ignorar" ara per ara. "La vacunació és l'eina més important contra el coronavirus", ha manifestat la cancellera en una roda de premsa, on també ha ressaltat que "afortunadament" l'AstraZeneca no és l'única vacuna que s'està utilitzant al país on també inoculen amb Pfizer i Moderna. 

A banda d'Alemanya, aquest dimarts Canadà també ha anunciat que suspenia la vacunació amb aquest tractament a menors de 55 anys. Al detall, les autoritats del país han reclamat a la farmacèutica que realitzi un informe que analitzi els beneficis i riscs d'administrar aquest tractament desglossat tant per edat com per sexe i acord al context del país. Cal destacar que Canadà està rebent de dos tipus de vacuna, una produïda per la companyia anglosueca AstraZeneca i una altra per l'Institut Serum de l'Índia. De moment, aquest país nord-americà ha subministrat mig milió de vacunes d'aquest tractament i espera rebre'n avui 1,5 milions de dosis, d'un laboratori que té la firma anglosueca als Estats Units. 

També, ha suspès la vacunació amb aquest tractament Dinamarca que, la setmana passada, va anunciar que s'esperaria un període de tres setmanes per determinar si segueix amb la campanya de vacunació d'AstraZeneca, després que s'hagin registrat dos casos de trombosi en el país.

Precisament, arran d'unes estranyes trombosis que es van donar a persones injectades amb el tractament d'aquesta farmacèutica països com Espanya, Alemanya, Itàlia o França van decidir suspendre temporalment aquesta vacuna. Finalment, però, van reprendre la vacunació perquè l'Agència Europea del Medicament (EMA) va argumentar que no es podien relacionar una cosa amb l'altra, així com que els beneficis d'utilitzar AstraZeneca era superior els riscos que produïa, ja que només s'havien detectat una vintena de casos dels 17 milions de persones a les quals se'ls havia administrat.

Amb tot, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha informat que l'EMA està preparant un nou informe, que es preveu que publiqui la setmana que ve. 

 

Imatge principal: la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel