Alerta per la detecció de salmonel·la en un lot de fuet distribuït a Catalunya, segons ha informat aquest dimarts l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Mitjançant el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), les autoritats sanitàries catalanes han notificat a l'AESAN una alerta relativa a la presència de Salmonella en fuet ibèric extra de la marca BonÀrea. "Es recomana a les persones que tinguin en el seu domicili el producte inclòs en aquesta alerta que s'abstinguin de consumir-lo", ha advertit l'agència.

El producte afectat, com hem dit, és el fuet ibèric extra del BonÀrea. Concretament, el lot afectat és el 6170199, amb la següent data de consum preferent: 15 d'octubre del 2024. S'adjunta imatge del producte:

Fuet iberic extra BonArea, salmonella

L'empresa ja ha contactat amb els clients i ha procedit a la retirada del producte a la venda. Segons la informació disponible, la distribució inicial ha anat més enllà de Catalunya i ha arribat fins a l'Aragó, Castella-la Manxa, el País Valencià, Madrid, La Rioja i Navarra, tot i que no és descartable que puguin existir redistribucions a altres comunitats autònomes. L'AESAN ha recordat que, en cas d'haver consumit algun producte del lot afectat i presentar simptomatologia compatible amb la salmonel·losi (principalment, diarrea o vòmits, a més de febre i mal de cap), cal anar al centre de salut.

La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes i àmpliament esteses. El bacteri que la produeix, la Salmonella, pot sobreviure en ambients molt diversos durant mesos o, fins i tot, anys. També es pot multiplicar en un ampli rang de temperatures, des de 5 a 45 °C (la temperatura òptima és entre 35 i 37 °C), i pot sobreviure en un ampli rang de pH. Pot infectar tant persones com animals, sent els més comuns les aus i el bestiar porcí. Els principals símptomes de la malaltia són la febre, el dolor abdominal, la diarrea, les nàusees, els vòmits, cefalea, miàlgies... i solen aparèixer entre 6 i 72 hores (normalment, de 12 a 36 hores) després de la ingesta d'aliments contaminats. La malaltia dura de 2 a 7 dies i sovint és lleu, amb pacients que es recuperen sense tractament específic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!