L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha advertit sobre els perills per a l'intestí i els ronyons d'un ús prolongat de medicaments amb ibuprofèn i codeïna. De fet, el Comité de Farmacovigilància de l'EMA (PRAC) ha assegurat que la ingesta conjunta de ambdós principis actius, usats per al tractament del dolor, pot produir "greus danys renals i gastrointestinals, fins i tot mortals, especialment quan es prenen durant més temps i en quantitats més grans del que està recomanat". La codeïna amb ibuprofèn és una combinació de dos medicaments, un opioide (codeïna) i un antiinflamatori (ibuprofèn), que es fan servir per tractar el dolor de manera habitual.
L'EMA assegura que durant els darrers mesos ha estat notificada de diverses mort relacionades amb aquests medicaments; cal matisar que un medicament que combini ibuprofèn i codeïna no es pot adquirir si no és amb recepta mèdica. Ara bé, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha apuntat que cap d'aquestes morts s'ha produït a l'estat espanyol. El diari El País ha parlat amb el Consell General de Col·legis de Farmacèutics que els hi han confirmat que a Espanya només hi ha set medicaments autoritzats que utilitzin la combinació d'aquests dos fàrmacs. De fet, el rotatiu apunta que només tres es poden comprar a les farmàcies: el Neobufren amb Codeïna i dos presentacions de l'Astefor (en càpsules i en sobres). Tots tres combinen 400 mil·ligrams d'ibuprofèn i 30 de codeïna.
Les conseqüències, segons l'EMA
Després de l'anàlisi, el comitè ha conclòs que, quan es pren de forma prolongada la combinació ibuprofèn amb codeïna i en dosis superiors a les recomanades, es fa mal als ronyons, impedint-los eliminar adequadament els àcids de la sang i provocant acidosi tubular renal. El mal funcionament dels ronyons pot provocar, a més, baixos nivells de potassi en sang, cosa que deriva en debilitat muscular i marejos. Per això el Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància recomana afegir l'acidosi tubular renal i els nivells baixos de potassi com a nous efectes adversos en la informació sobre la combinació d'ibuprofè amb codeïna. L'EMA també assenyala que el gruix de casos amb aquests efectes adversos que s'han registrat s'han produït a països on aquesta combinació de productes té venda lliure sense recepta, per la qual cosa recomana que la combinació d'aquests compostos passin a ser medicaments de recepta per minimitzar el risc, tal i com passa a l'estat espanyol.
El citat diari apunta que el Ministeri de Sanitat assegura que la combinació d'ibuprofèn i codeïna és el desè tipus d'opioide més utilitzat a Espanya i suposa l'1,17% del consum total d'aquest fàrmac i que el consum diari de dosis per cada 1.000 habitants és de 0,083. La tendència del seu ús a Espanya és a la baixa i ha baixat un 71% en la darrera dècada (el consum era de 0,2915 el 2011). “A l'escala de tractaments per al dolor, la combinació de l'ibuprofèn i la codeïna seria el tercer nivell. El primer és el paracetamol i nolotil. El segon, els AINE (antiinflamatori no esteroideo). I per a dolors més greus s'utilitzen altres tipus d'opioides. Però, tal i com alerta l'EMA, no és una bona opció per a tractaments a llarg termini.