Alerta europea per fàrmacs contra la diabetis i l'obesitat com Ozempic: qui els pot fer servir? Segons ha advertit aquest dimecres l'Agència Europea de Medicaments (EMA), els fàrmacs anàlegs de GLP1 "no s'han de fer servir per a la pèrdua de pes estètica" per persones sense diabetis, obesitat o que no tinguin problemes de salut relacionats amb el sobrepès. És a dir, que no s'han de fer servir per aprimar-se.

"Els anàlegs del receptor GLP-1 no estan aprovats per, i no han de fer-se servir per, la pèrdua de pes estètica, és a dir, per persones sense obesitat o persones amb sobrepès que no tinguin problemes de salut relacionats amb el pes", ha alertat l'EMA. A més, l'agència ha instat els professionals sanitaris a "oferir a aquestes persones" sense problemes de salut que busquen perdre pes "consells sobre com mantenir un estil de vida saludable" en lloc de plantejar-se fer servir medicaments no destinats a aprimar-se per estètica.

Escassetat de medicaments a la Unió Europea

Un dels problemes és que aquest ús inadequat de fàrmacs com Ozempic ha provocat l'escassetat d'aquest medicament a la Unió Europea. La directora de l'EMA, Emer Cooke, ha advertit que la demanda d'anàlegs del receptor GLP-1 "continua creixent i actualment l'oferta no pot seguir el ritme" i des del 2022 s'ha produït escassetat d'aquests fàrmacs arreu del planeta. "Hem d'assegurar-nos que els pacients que més necessiten aquests medicaments puguin accedir-hi", ha afegit.

"La situació no es resoldrà el 2024, és complicada per molts factors", ha assenyalat Cooke, que ha fet una crida perquè "tothom" posi de la seva part i resoldre el problema d'escassetat —cosa que inclou la indústria, els sanitaris, els pacients i el públic general—.  En aquesta línia, l'agència ha instat els països europeus a "desenvolupar directrius per facilitar la priorització" de pacients amb necessitat.

El missatge de l'EMA a les farmacèutiques

L'EMA també ha subratllat que la menció freqüent en mitjans de comunicació i xarxes socials de la tendència de fer servir aquesta mena de fàrmacs per perdre pes per motius d'imatge és una cosa que "ha empitjorat l'escassetat existent", a banda de les limitacions de capacitat de fabricació. "La continuada alta demanda d'aquests fàrmacs també ha atret activitat criminal, augmentant el risc que productes falsificats ingressin al mercat amb greus conseqüències per a la salut pública", ha advertit l'agència, que demana als ciutadans "no comprar" aquests fàrmacs "sense una recepta mèdica" i fer-ho només a farmàcies registrades.

Pel que fa a les farmacèutiques, l'agència ha recordat que "hauran d'assegurar-se que els missatges que fan servir per publicitar aquests medicaments hagin estat aprovats per les autoritats reguladores" i ha assenyalat que les afirmacions que facin "han d'alinear-se amb l'ús racional d'aquests fàrmacs i els objectius de salut pública". L'EMA també ha recomanat que les farmacèutiques considerin "implementar campanyes de conscienciació sobre el maneig del pes i activitats educatives sobre l'escassetat en curs i les seves implicacions per a la pràctica clínica".

Ozempic i altres medicaments

Així doncs, cal recordar que els medicaments Ozempic, Byuderon, Byetta, Lyxumia, Rybelsus, Trulicity i Victoza estan indicats només per a la diabetis, mentre que Saxenda i Wegovy ho estan per al maneig del pes com a complement a la dieta i l'exercici en persones amb obesitat o problemes de salut relacionats amb el sobrepès. Per la seva banda, Mounjaro està autoritzat per tots dos casos i estarà disponible a les farmàcies a a partir del primer de juliol. L'EMA ha recordat que aquests medicaments tenen efectes secundaris, com problemes en el sistema digestiu (diarrea i nàusees).

Els anàlegs de GLP-1 augmenten la quantitat d'insulina que el pàncrees allibera en resposta als aliments, el que ajuda a controlar els nivells de glucosa en sang i, aparentment, també regulen l'apetit en augmentar la sensació de sacietat d'una persona, reduint la ingesta d'aliments, la gana i els antulls.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!