Alerta europea per l'increment continuat de malalties transmeses per mosquits. Ha sigut la directora del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, qui aquest dimarts ha advertit d'una "continuada tendència a l'alça" en la xifra de casos de dengue importants de regions endèmiques, així com d'un nombre cada vegada més alt de brots locals d'infeccions pel virus del Nil Occidental i de dengue autòcton a la Unió Europea.

"L'augment dels viatges internacionals i el transport de mercaderies han estat vies importants per a la propagació dels mosquits a través de les fronteres, especialment a través del comerç de neumàtics usats i plantes de bambú. A més, les zones urbanes ofereixen llocs de cria ideals a causa de l'abundància de recipients artificials que poden contenir aigua, com els testos", ha alertat Ammon en roda de premsa, per assenyalar que la situació s'agreujarà per la crisi climàtica. Així, ha afegit que "el que es pot veure és que hi ha una connexió entre una temperatura més alta a l'estiu, uns hiverns més suaus i la propagació dels mosquits en zones on ara no són presents".

El dengue i el virus del Nil Occidental

El 2023 es van notificar 130 casos de dengue adquirits localment a la UE, gairebé el doble dels 71 notificats l'any anterior. Alhora, la xifra del 2022 contrasta amb el període 2010-2021, quan el total de casos registrats va ser de 73 en aquests deu anys. També augmenten els casos importats: el 2022, 1572 casos; i el 2023, 4.900 casos. Es tracta de la xifra més alta de casos notificats de dengue importat des del 2008, quan va començar la vigilància a escala de la UE. I la cosa no acaba aquí, ja que diversos països han registrat augments substancials en el nombre de casos importats de dengue durant els primers mesos d'enguany. Això vol dir que les xifres del 2024 podrien ser encara més altes. Tampoc no han parat de créixer els brots: el primer brot recent de dengue es va registrar el 2010 i, des d'aleshores, se n'han produït 48. Entre el 2010 i el 2017, hi va haver fins a 3 brots cada any; el 2018, 5 brots; el 2020, 7 brots; el 2022, 10 brots; i el 2023, 8 brots a França, 4 a Itàlia i 2 a Espanya.

Pel que fa al virus del Nil Occidental, l'any passat es van notificar 713 casos humans adquirits localment en 123 diferents de 9 països de la UE. A més, 22 d'aquestes regions van ser notificades com a llocs d'infecció per primera vegada i es van registrar 67 morts. És veritat que la xifra de casos és inferior als 1.133 que es van notificar el 2022, però el nombre de regions afectades és el més alt des del pic del 2018. Tot plegat significa que hi ha una àmplia circulació geogràfica del virus del Nil Occidental.

La presència de mosquits a la Unió Europea

Conegut per transmetre els virus del dengue, chikungunya i el Zika, el mosquit tigre (Aedes albopictus) s'estén cap al nord, l'est i l'oest d'Europa, amb poblacions autosostenibles a 13 països de la UE. Des d'enguany, el mosquit tigre està establert i "ha arribat per quedar-se" a l'estat espanyol, Portugal, França, Itàlia, Malta, Grècia, Croàcia, Alemanya, Àustria, Romania, Bulgària i Hongria, alhora que està introduït a Bèlgica, Xipre, la República Txeca, els Països Baixos i Eslovàquia.

Per la seva banda, el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti) s'ha tornat a introduir a les illes Canàries i s'ha establert a Xipre. Aquest mosquit també transmet els ja esmentats virus del dengue, chikungunya i el Zika i té un potencial preocupant per establir-se a altres parts d'Europa per la seva important capacitat de transmetre patògens i la seva preferència per picar els humans. Finalment, el mosquit comú (Culex pipiens) és present a tota la UE i és el responsable de transmetre el virus del Nil Occidental. Enguany s'ha notificat un cas a Sevilla, amb l'inici dels símptomes al març. Si bé és un cas aïllat, mostra que la transmissió d'aquest virus pot produir-se a principis d'any amb les condicions climàtiques adients.

El mosquit del dengue a Catalunya?

La directora de l'ECDC ha advertit que "la possibilitat que a Espanya un mosquit estigui infectat amb dengue està donada", tot i que la malaltia encara no s'hi ha establert. Així, ha insistit en el fet que el mosquit que pot transmetre el dengue ja és a l'estat espanyol i, per tant, possiblement a Catalunya. "És difícil de predir amb exactitud, però la combinació de clima càlid i tenir algunes basses d'aigua estancada és un bon requisit previ per tenir una major xifra de mosquits", ha explicat, abans d'aclarir que "una cosa és tenir el mosquit i una altra és tenir el mosquit infectat".

L'experta principal en Malalties Emergents i Transmeses per Vectors de l'ECDC, Céline Gossner, ha afegit que hi haurà importació del virus del dengue a l'estat espanyol perquè el mosquit és present. En aquesta línia, ha assenyalat que les condicions ambientals a l'estiu són "adequades" per "brots locals". "El mosquit s'estableix en més i més llocs, que fan més i més àrees aptes per a la transmissió del dengue", ha assenyalat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!