Nou avís de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre el consum d'edulcorants. L'OMS adverteix que els edulcorants no són efectius per controlar el pes a llarg termini i poden provocar efectes nocius si s'utilitzen per molt de temps. Una d'aquestes conseqüències pot ser l'augment del risc de diabetis de tipus 2, de malalties cardiovasculars i de mortalitat en adults. Precisament, per aquests motius és que l'OMS desaconsella el seu ús, a més afegeix que, en general, la gent ha de reduir el consum de dolç en la seva dieta, però ho ha de fer des d'edats primerenques per gaudir d'una millor salut.
L'organització de la salut pública ha assegurat que "reemplaçar els sucres lliures (els refinats i els naturals presents en les fruites, mel i altres) per edulcorants no ofereix cap benefici a llarg termini en termes de reducció de greix en el cos en adults o nens".
Sacarina, estèvia i derivats, descartats per l'OMS
Entre els productes específics que es desaconsellen figuren l'acesulfamo K, aspartam, advantame, ciclamats, neotame, sacarina, sucralosa, així com l'estèvia i els seus derivats. El director de nutrició i seguretat dels aliments de l'OMS, Francesco Branca, ha indicat que és important que la gent consideri altres maneres de reduir el consum de sucres lliures, entre els productes que aconsella són "els aliments que naturalment contenen sucres, com les fruites; o aliments i begudes que no siguin dolces". Amb tot, aquestes recomanacions s'apliquen a totes les persones excepte les que presenten una diabetis preexistent.
L'OMS també apunta que la nova recomanació inclou edulcorants sintètics, naturals o que hagin estat modificats, "que no estiguin classificats com a sucres que es troben en les begudes i aliments industrials" o que siguin venuts per separat per ser agregats pel consumidor. D'altra banda, l'organització va aclarir que la seva posició en relació amb els edulcorants no s'aplica a productes de cura o higiene personal que els puguin contenir, com pastes de dents, cremes per a la pell o medicaments. Entre els aliments que desaconsella no s'inclouen els sucres baixos en calories o alcohols de sucre, ja que, són derivats del sucre i contenen calories, per tant, no se'ls considera edulcorants.
El conjunt de recomanacions de l'OMS es basa en les conclusions de la revisió d'evidència científica i forma part dels esforços de l'organització perquè els països adoptin polítiques que afavoreixin hàbits d'alimentació saludables i dietes de qualitat, la qual cosa redueix el risc de sofrir malalties cròniques.