L'associació de ginecòlegs neerlandesos (NVOG) ha comunicat que, des del 2004, els mètodes de treball de les clíniques de fertilitat dels Països Baixos han generat com a mínim 85 donants “massius”. Es considera donant massiu aquells que han engendrat més de 25 fills, i en aquests casos la forquilla se situa entre 26 i 40, tot i que hi ha alguns casos que arriben als 50 o 75 descendents. És a dir, la mala praxi de les clíniques de fertilitat han generat que moltes persones al país estiguin emparentades. “Estem parlant d'uns 3.000 nens, amb més de 25 mig germans i germanes”, ha assenyalat Ties van der Meer, de la fundació Donorkind, que defensa els drets dels fills nascuts per donació.
Una nova llei, en vigor des de l'1 d'abril, mostra de forma més clara com les clíniques de fertilitat van manejar l'esperma donat els últims vint anys i, segons les dades disponibles, hi ha un mínim de 85 “donants massius”. Només el famós donant Jonathan Meijer, de 43 anys, té centenars de fills, almenys 550, segons ell mateix va admetre. Tot i que els casos són diferents, ja que Meijer va cercar activament engendrar molts fills i aquests donants són víctimes d'una mala praxi.
La regla de màxim 25 fills per donant existeix des dels anys noranta, però a la pràctica hi ha hagut molts errors, els donants es van registrar a diverses clíniques i es van procrear molts més fills amb el mateix esperma perquè no hi havia cap sistema d'alerta nacional, cosa que ha provocat nombrosos escàndols de donació massiva de semen als Països Baixos. A més, moltes clíniques van fer servir la mateixa esperma a propòsit i sense permís de les mares, i altres es van intercanviar el semen amb altres clíniques sense coneixement del donant i sense registrar-ho bé.
Els grans afectats, els fills
Com ha apuntat Van der Meer, es calcula que unes 3.000 persones estan afectades. Tanmateix, què implica això? “Mai no podran tenir cites tranquil·lament. Si s'enamoren d'algú, sempre hauran de fer una prova d'ADN” per assegurar-se que no siguin mig germans, ha exemplificat el membre de la Fundació Donorkind.
La NVOG demana a mares, fills nascuts per donació i donants que contactin la clínica on va tenir lloc el tractament si volen més informació. “El nombre de donants massius hauria d'haver estat zero”, va lamentar la ginecòloga Marieke Schoonenberg, de la NVOG, que va demanar “disculpes com a grup professional perquè les coses no es van fer bé”.