L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha fet pública aquest dilluns una sèrie de recomanacions pràctiques per prevenir les ennuegades infantils per Nadal i han advertit que "mai no s'han de donar cops a l'esquena mentre la tos sigui efectiva, ni introduir els dits a la boca a menys que l'objecte sigui visible". Amb motiu de les festes nadalenques, el Comitè de Suport Vital (CSV) de l'AEP ha publicat un document en el que adverteix que productes habituals en aquesta època com el raïm, torrons, fruita seca o confits són molt perillosos per als més petits ja que la seva mida pot obstruir les vies aèries, igual com les peces desmuntables de joguines o els globus.
Per Nadal, recorden els pediatres, augmenta el risc d'ennuegar-se, ja que molts d'aquests productes estan exposats als menors, en ocasions de manera inadvertida, i de vegades són ingerits de manera involuntària el que augmenta el risc de mort si no s'actua de forma ràpida. I és que l'asfíxia és una de les principals causes de mortalitat en la infantesa, especialment en nens d'entre un i cinc anys, i l'ennuegada una de les situacions més alarmants, segons el Comitè de Suport Vital (CSV) de l'AEP.
Aquests són els cops correctes
Si el nen està tossint, se l'ha d'animar perquè continuï tossint i expulsi l'objecte. Mai no s'han de donar cops a l'esquena mentre la tos sigui efectiva. Només s'han de realitzar maniobres si la tos és inefectiva o el nen deixa de respirar. Expliquen els pediatres que les maniobres adequades segons l'edat són: cops interescapulars (entre els omòplats o espatlles), en posició de bocaterrosa per a lactants o inclinant cap endavant en nens grans d'un any, seguits de compressions, toràciques en lactant i abdominals en nens.
Els pediatres insten a realitzar primer maniobres de desobstrucció i, si el nen perd el coneixement, llavors s'inicien les de reanimació cardiopulmonar. I afegeixen que després de qualsevol episodi d'ennuegada, cal buscar atenció mèdica immediata. També insten a supervisar els menjars i oferir-los de manera segura, evitant objectes petits a prop de lactants i nens. Al document, els pediatres demanen de fer atenció, sobretot en època de regals, a les peces petites de joguines i als globus. Consideren que la millor mesura preventiva és la "supervisió constant" i que els nens grans no deixin les seves joguines als germans petits de tres anys.
El raïm de final d'any
Entre altres recomanacions i arran de la Nit de Cap d'Any, els pediatres suggereixen que no es deixi el raïm a l'abast dels nens i quan se'ls en vulgui donar estigui tallat longitudinalment a quarts, a més s'han de pelar i donar i sense llavor interior. A més recomanen fer atenció a la cavalcada de Reis, pels caramels durs, o a la taula de Nadal, en cas que hi hagi petites salsitxes o fuet a tall d'aperitiu, que hauran de ser tallats a trossos petits o a talls longitudinals, però mai en rodanxes o senceres.
El pernil serrà i les carns fibroses hauran d'oferir-se en trossos molt petits i sense el greix i, si no, evitar-les. En la mateixa línia, l'associació de pediatria planteja oferir la fruita seca triturada i evitar donar als nens fruita seca sencera o torró dur.
Les joguines adequades
Respecte a les joguines, els pediatres sostenen que és important que siguin adquirides en llocs que tinguin permisos de qualitat i inspeccions en regla, i amb el segell obligatori de Conformitat Europea que indica que compleixen els requisits de seguretat. Les joguines de menors de tres anys no poden contenir peces de menys de tres centímetres de diàmetre i de sis centímetres de llarg per evitar ennuegada o asfíxia.
A més, alerta sobre la forma de la joguina i adverteix que si l'objecte és arrodonit i llis, el risc d'asfíxia és màxim ja que poden bloquejar completament la via respiratòria i fer un segell ferm, molt difícil de desencallar. El prototip d'objecte rodó i llis són les bales. També els globus poden ser molt perillosos ja que si s'aspiren (situació possible quan s'intenten inflar) s'adhereixen i prenen la forma de les vies respiratòries podent provocar una obstrucció completa.