L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha tingut coneixement a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d‟Informació (SCIRI), d‟una notificació d‟alerta traslladada per les autoritats sanitàries de Catalunya relativa a la presència de Salmonel·la en carpaccio. El producte Carpaccio amb formatge Parmigiano Reggiano i salsa de la marca Roler Gran Selección. Segons la informació que ha arribat a l’agència, la distribució inicial d’aquest producte ha estat a Catalunya, tot i que no es descarta que puguin estar afectats altres territoris per haver-ne existit una redistribució del producte del lot afectat, el número 224124. Es recomana a les persones que puguin tenir en el seu domicili aquest carpaccio de la marca Roler que s’abstinguin de consumir-lo.

La informació traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes es realitza a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI), amb l’objectiu que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització. En el cas d’haver consumit algun producte dels lots afectats, i presentar alguna simptomatologia compatible amb la salmonel·losi (principalment diarrea i/o vòmits acompanyats de febre i mal de cap), es recomana acudir a un centre de salut.

Salmó fumat contaminat

D’altra banda, l’AESAN també va ser informada per les autoritats sanitàries del País Valencià, a través del sistema SCIRI, van informar d’una alerta relativa a la presència de Listeria monocytogenes en salmó fumat de diferents presentacions i diferents marques, amb lots que comencen per 30A4, als que se’ls afegeix al final un número i una lletra, a efectes de traçabilitat. Les marques que han comercialitzat aquest producte són: Alepa, Distrialacant, Fajardo, Guillermo Fernández, Hiperber, La cuna del salazón, Los Salaos, Pablo Campillo, Pertusa, Saez, Salazones Miguel, Salinas, Samar, The blueocean seaffod i Tora. El producte afectat es troba en diferents presentacions, com  Salmó fumat (80 g, 100 g, 200 g, 250 i 300 g), Salmó fumat amb oli (150 g, 900 g i 3500 g), Salmó fumat retallat (1,2 kg, 1kg, 700 g, 600 g, 500 g i 400 g), Salmó fumat filet (600 g) i Salmó marinat retallat 600 g. 

Salmó Listeria
Algunes de les marques afectades

Segons la informació disponible, la distribució inicial ha estat a les comunitats autònomes d'Andalusia, Castella-la Manxa i Regió de Múrcia, si bé no és descartable que hi pugui haver redistribucions a altres comunitats autònomes, que ja han procedit a retirar els productes afectats dels canals de comercialització. En el cas d’haver consumit algun dels productes dels lots afectats i presentar simptomatologia compatible amb la listeriosi (vòmits, diarrea i febre), es recomana acudir a un centre de salut, especialment si s’està embarassada.+

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!