L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha retirat dos formatges de la marca Formatgeria Mas d'Eroles, d'Adrall, per la presència del bacteri Salmonella enteritidis. Es tracta dels formatges Serrat de Corroncui i Carreu (en les varietats Natural, Herbes del Pirineu i Cúrcuma) que s'elaboren tots amb llet crua d'ovella procedent d'Espanya. En el cas del Serrat de Corroncui, l'alerta afecta el lot 280524, mentre que, en el del formatge Carreu, els lots afectats són cinc: 110624, 260624, 230724, 300724 i el 210524.

Tots aquests productes "s'estan retirant de la comercialització des de l'inici de la notificació de l'alerta". Aquest avís per la presència del bacteri en formatges de pasta tova s'afegeix a un altre que l'AESAN ja va fer al mes d'agost i que afectava un altre producte de la Formatgeria Mas d'Eroles i un altre de Casa Mateu.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomana no consumir-lo

L'AESAN recomana a les persones que ja tinguin alguns d'aquests formatges a casa que no els consumeixin. I, de fet, també assenyala que "en el cas d'haver consumit algun d'aquests productes i presentar simptomatologia compatible amb la salmonel·losi (principalment diarrea i/o vòmits acompanyats de febre i mal de cap) es recomana acudir a un centre de salut".

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició apunta que el fet que s'iniciï un expedient d'alerta alimentària, a nivell nacional o europeu, no significa que els productes implicats hagin arribat al consumidor, fins i tot si aquests aliments ja han iniciat el seu procés de comercialització dins de la cadena alimentària a Espanya. Per això, no tots els expedients notificats a la xarxa europea -RASFF - són sistemàticament objecte de comunicació a la població al nostre país.

La raó del llançament d'una alerta és que empreses i autoritats competents han identificat determinats productes no segurs i treballen contrarellotge per retirar-los, evitant en última instància que siguin posats a disposició de la població.

Malgrat el ràpid funcionament de la xarxa d'alerta alimentària, els productes alertats poden arribar fins a la població i, en aquesta circumstància, s'activen nous mecanismes, fonamentalment en l'àmbit de la comunicació, per informar de manera efectiva tota la població i evitar que aquests productes concrets siguin consumits.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!