L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària ha emès una alerta per la presència de salmonel·la en rostes procedents de l’Estat de les marques Frit Ravich i Sun Snacks i que s’han distribuït a Catalunya i altres comunitats autònomes. L’Agència de Salut Pública de Catalunya recull la informació aquest dilluns i indica que la mateixa empresa va detectar el bacteri en el marc dels autocontrols que fa i ho va comunicar a les autoritats competents, en compliment de la legislació i per no posar a disposició de la població aliments no segurs. El producte s’està retirant del mercat i, com a mesura de precaució, les autoritats sanitàries recomanen a les persones que el puguin tenir a casa que s'abstinguin de consumir-lo.
L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària recomana, a la informació publicada al seu web, anar a un centre de salut si s'ha consumit algun dels productes del lot afectat i es presenta simptomatologia compatible amb la salmonel·losi.
⚠️ Alerta por presencia de Salmonella en torreznos.
— AESAN (@AESAN_gob_es) March 22, 2025
🚫 No consumir
📌 https://t.co/zHjDUeMvSQ pic.twitter.com/Bk3v0eh3YY

Els símptomes de la salmonel·la
Segons informa la web Canal Salut, la majoria de les persones afectades per salmonel·losi presenten diarrea, rampes abdominals, febre, mal de cap, nàusees i vòmits, entre un i tres dies després de la infecció. Els símptomes acostumen a ser lleus, duren entre quatre i set dies, però en alguns casos la malaltia pot requerir hospitalització i agreujar-se.
Uns bons hàbits d’higiene són fonamentals per evitar la transmissió de la infecció. A l’hora de manipular els aliments, hem de seguir les quatre normes per manipular els aliments amb seguretat:
- Netejar: Renteu-vos les mans abans de començar a preparar el menjar i cada cop que tossiu, esternudeu, aneu al lavabo o toqueu les escombraries.
- Cuinar: Cuineu bé els aliments perquè no hi quedin parts crues.
- Separar: Separeu els aliments crus dels que ja estan cuinats.
- Refredar: Prepareu els aliments poc abans de consumir-los. No els deixeu a temperatura ambient durant més de dues hores.
Una altra mesura per prevenir la malaltia és evitar el consum de:
- Llet crua o productes elaborats amb llet crua
- Ous crus i productes que en continguin
- Carn crua o poc cuinada
- Aigua no tractada de llacs o rius