L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària ha emès una alerta per la presència de salmonel·la en rostes procedents de l’Estat de les marques Frit Ravich i Sun Snacks i que s’han distribuït a Catalunya i altres comunitats autònomes. L’Agència de Salut Pública de Catalunya recull la informació aquest dilluns i indica que la mateixa empresa va detectar el bacteri en el marc dels autocontrols que fa i ho va comunicar a les autoritats competents, en compliment de la legislació i per no posar a disposició de la població aliments no segurs. El producte s’està retirant del mercat i, com a mesura de precaució, les autoritats sanitàries recomanen a les persones que el puguin tenir a casa que s'abstinguin de consumir-lo.

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària recomana, a la informació publicada al seu web, anar a un centre de salut si s'ha consumit algun dels productes del lot afectat i es presenta simptomatologia compatible amb la salmonel·losi. 

rostes frit ravich
Rostes Frit Ravich

Els símptomes de la salmonel·la

Segons informa la web Canal Salut, la majoria de les persones afectades per salmonel·losi presenten diarrea, rampes abdominals, febre, mal de cap, nàusees i vòmits, entre un i tres dies després de la infecció. Els símptomes acostumen a ser lleus, duren entre quatre i set dies, però en alguns casos la malaltia pot requerir hospitalització i agreujar-se. 

Uns bons hàbits d’higiene són fonamentals per evitar la transmissió de la infecció. A l’hora de manipular els aliments, hem de seguir les quatre normes per manipular els aliments amb seguretat:

  • Netejar: Renteu-vos les mans abans de començar a preparar el menjar i cada cop que tossiu, esternudeu, aneu al lavabo o toqueu les escombraries.
  • Cuinar: Cuineu bé els aliments perquè no hi quedin parts crues.
  • Separar: Separeu els aliments crus dels que ja estan cuinats.
  • Refredar: Prepareu els aliments poc abans de consumir-los. No els deixeu a temperatura ambient durant més de dues hores.

Una altra mesura per prevenir la malaltia és evitar el consum de:

  • Llet crua o productes elaborats amb llet crua
  • Ous crus i productes que en continguin
  • Carn crua o poc cuinada
  • Aigua no tractada de llacs o rius
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!