El passat mes de setembre, a les aigües residuals de Barcelona es va detectar el virus de la poliomielitis o pòlio. El cas no ha estat puntual, ja que fins ara s'ha detectat el virus a nou ciutats europees. En aquest context, s'han encès totes les alertes a la Unió Europea, la qual considera erradicat aquest patogen des de 2002. Això significa que aquesta malaltia ja no es pot considerar erradicada en territori europeu? Pot ser aviat per considerar-ho, per ara tot apunta que hi ha una o més persones a les zones afectades que són portadores del virus, el que és un risc per a la ciutadania, especialment per als menors no vacunats.
En el passat gairebé tres mesos el Centre Europeu per al Control i Prevenció de malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès) ha viscut la insòlita situació d'anar encadenant casos de detecció de la pòlio a les aigües residuals de 10 ciutats, en cinc països. Tots els casos detectats corresponen al poliovirus d'origen vacunal tipus 2 (cVDPV2).
Segons recull El País, l'ECDC ha informat que les anàlisis genèriques a les mostres indiquen que hi ha "hi ha dues explicacions possibles" del cúmul de deteccions. Per una banda, pot ser que hi hagi hagut "múltiples introduccions del virus des de regions on està circulant" per part de viatges. Per altra banda, pot ser que tot sigui per "una sola introducció, a la qual ha succeït la propagació de forma comunitària dins de la UE". Aquest darrer escenari és el més preocupant, perquè implicaria que el virus de la pòlio estigui circulant al continent novament després de dècades.
Quines ciutats han estat afectades?
Després que el 22 de setembre es detectés el virus en una mostra d'aigües residuals a la depuradora del Besòs, més ciutats europees es van trobar en la mateixa situació. Poc més d'un mes després es va realitzar la mateixa troballa a Varsòvia. Deu dies més tard, Alemanya va informar que havia detectat el mateix virus a quatre ciutats: Bonn, Colònia, Múnic i Hamburg. Fa una setmana, el Regne Unit va informar de la presència del virus a Londres, Leeds i West Sussex. Finalment, el passat dilluns, l'alerta va saltar a Finlàndia, concretament a la ciutat de Tampere.
Per què la vacuna de la pòlio és un dels grans èxits de la ciència?
La vacunació contra la poliomielitis es considera un dels grans èxits de la salut pública mundial. És una malaltia que va paralitzar i va matar milers de persones arreu del món durant els brots, però l'arribada d'una vacuna als anys 50 ha reduït molt la seva incidència. De fet, en els darrers anys l'objectiu de considerar la malaltia erradicada s'apropa a poc a poc. Per posar en perspectiva, segons l'OMS, a la dècada de 1950, abans que una vacuna estigués disponible, la poliomielitis matava o paralitzava més de mig milió de persones a tot el món cada any. La majoria dels afectats eren i són infants.