Després de 15 mesos tancats, els locals d'oci nocturn, un dels sectors més castigats durant la pandèmia del coronavirus, han pogut aixecar la persiana aquesta matinada. Ho han pogut fer amb un 50% de l'aforament, tancant a dos quarts de quatre de la matinada i amb els clients amb mascareta i mantenint la distància de seguretat a les pistes i barres. Malgrat les mesures, de seguida s'han vist imatges de la dificultat per controlar que els assistents portin la mascareta i ballin respectant les distàncies de seguretat.
"Així no s’obre l’oci nocturn", destaca el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas. "Estic empipat, no per l'obertura, sinó per com s'han fet les coses". I insisteix que s'hauria de fer amb "la informació científica que tenim".
Un escenari canviant
"L'escenari en una epidèmia va canviant", exposa en conversa amb ElNacional.cat. D'aquesta manera, comenta que fa unes tres setmanes es tenia una situació de control amb la variant alfa —detectada per primera vegada al Regne Unit— i ha destacat que la variant delta —detectada per primera vegada a l'Índia– serà la majoritària en poques setmanes.
En aquest context, subratlla que "l'obertura s'havia de fer amb mesures molt eficients". Així, recorda que s'havien fet experiments de reobertura que havien funcionat: "No entenc per què no s'agafen els experiments per obrir l'oci nocturn de manera adequada".
Imatges "esperables"
"Les imatges (que han aparegut) són totalment esperables", diu. "Com pots demanar a gent jove amb ganes de gaudir i ballar que ho facin amb mascareta i respectin les distàncies?", es demana.
Una opció, que planteja, seria la de fer tests d'antígens quan s'entra i que estigués inclòs en el preu de l'entrada. Malgrat que exposa que cal veure com repercuteix en el cost, posant èmfasi que primer va la salut pública. "El que no volem és haver de manegar la situació que una persona es posi malalta i l'hagis de portar a l'hospital", i afegeix que evitar això "paga tots els tests".
"Penso que ha estat una decisió tècnicament mal implementada a la pràctica". D'aquesta manera, reitera que "calen mesures de seguretat que estan en mans de la ciència i que el Govern i Salut les saben", i afirma: "I passen per testejar".
Variant delta
"Tot el que passi a partir d'ara és la variant delta". Arenas destaca que "tenim oberta la mobilitat des de fa setmanes i està modificant el curs de l'epidèmia". De fet, aquest dilluns, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja ha advertit que la variant delta suposa un 30% del total d'infeccions per coronavirus a Catalunya.
Així, remarca que "és més contagiosa i provoca més hospitalitzacions". I que s'han vist casos de contagis en famílies senceres quan amb la variant alfa no passava. "Hem d'accelerar la vacunació i tenir sota control l'Rt, és a dir, que estigui per sota d'1".