La variant B.1.1.7 de la Covid-19, coneguda popularment com la variant britànica, està cada cop més present a Catalunya, i també a l'Estat espanyol. De fet les autoritats sanitàries preveuen que al mes de març més del 50% dels casos positius per coronavirus a Catalunya sigui de la variant britànica. Aquesta variant és, segons els estudis, entre un 30 i un 70% més contagiosa, cosa que obliga a extremar les mesures de seguretat: distància social, mascareta i higiene de mans. Davant l'extensió de la soca britànica, el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas, ha fet una crida a utilitzar les mascaretes FFP2 i ha reclamat a les administracions un acord polític per abaixar el seu preu.
"Per evitar la transmissió de la variant B.1.1.7 hem de fer el mateix que fèiem, però donada la transmissibilitat més alta, la màscara ha de ser la millor possible", afirma Arenas en una piulada a Twitter. "Urgeix un acord polític per abaixar el preu de les mascaretes FFP2", sentencia l'investigador de la URV, que recomana utilitzar aquest tipus de protecció" a tothom que pugui".
Les mascaretes FFP2, que tenen una durada de 8 hores, estan recomanades per espais tancats i concorreguts. Les FFP2 són més cares que les quirúrgiques, entre 1 i 1,5 euros la unitat, perquè és un producte més complex, amb un IVA del 21%. La baixada de l'IVA acordat pel govern espanyol el novembre passat, només va afectar les mascaretes quirúrgiques, més assequibles, que el tenen del 4%. Davant l'elevat cost d'aquest tipus de protecció, hi ha qui demana fins a dos euros, Arenas reclama un nou pacte per abaixar el preu de manera que siguin més assequibles.
Exemples a la UE
Autoritats de diversos països europeus com ara Alemanya, França o Àustria ja fa setmanes que recomanen o obliguen a utilitzar aquestes mascaretes en espais públics com ara el transport públic, els supermercats o els centres comercials. En el cas d'Espanya, el Ministeri de Sanitat ha rebutjat per ara prendre una mesura d'aquest tipus, assegurant que les mascaretes quirúrgiques, si s'utilitzen correctament ja són suficients, argument que compateix el Departament de Salut.
Arenas no és l'únic que ha fet aquesta petició, el Consell General de la Infermeria ha fet públic un comunicat on considera "primordial" l'ús de les mascaretes tipus FFP2 en llocs tancats i concorreguts i reclama que s'abaixin els impostos que les graven i es fixi un preu màxim de venda al públic, com ja va passar amb les mascaretes quirúrgiques.