L'inici d'octubre va marcar l'arribada de la tardor. Un nou mes, i un de crucial pel que fa a la gastronomia. Cauen les primeres fulles dels arbres i els dies es fan més curts. Ve més de gust quedar-se a casa veient pel·lícules i sèries amb una beguda calenta i en bona companyia. I amb aquests nous hàbits comencem a incorporar alguns aliments de manera més freqüent als nostres plats.

Encara que podem trobar pràcticament qualsevol aliment al mercat en qualsevol època de l'any, no hi ha res millor que consumir productes de temporada, amb un sabor més intens i un preu més reduït que la resta dels mesos. Perquè vagis practicant noves receptes per preparar durant aquesta estació, aquests són els aliments que no poden faltar al teu rebost durant la tardor. A més, són fonts de nutrients imprescindibles!

1
Carbassa

L'hortalissa per excel·lència de la tardor és la carbassa: el seu color recorda als tons ataronjats i grocs que veiem als carrers quan comencen a caure les fulles seques, i el seu gust intens i dolç es pot incorporar en una llarga llista de begudes i plats.

Entre les seves propietats trobem un alt contingut de vitamines A, C i E, així com vitamines del grup B com la B2, B6 i l'àcid fòlic. Quant als minerals, destacan el fòsfor, el ferro, el potassi, el magnesi i el zinc. I tot això, aportant una quantitat realment baixa de calories: només 45 per cada 100 grams de carbassa.

Perfecta per preparar cremes i postres. La seva dolçor la converteix en l'hortalissa perfecta per utilitzar en postres i rebosteria: pa de pessic de carbassa, melmelada o pastís de carbassa i avellanes són només algunes de les opcions per preparar aquests mesos.

Un altre clàssic és la crema de carbassa. A qui no li ve de gust prendre-la ben calenta quan comencem a notar el fred?

I encara que en aquest cas no ens la mengem, no podem oblidar que és un imprescindible per decorar la nostra casa si celebrem Halloween.

2
Castanyes

Les castanyes són un altre dels clàssics d'octubre a desembre, sobretot a Catalunya, on se celebra la Castanyada cada 31 d'octubre. Els seus tocs dolços ens permeten afegir-les a guisats o purés, però també podem prendre-les com a snack mentre veiem una pel·lícula.

Pel que fa a les seves propietats, destaca el seu baix contingut calòric gràcies a que pràcticament la meitat del fruit és aigua. Dit d'una altra manera, pots menjar totes les castanyes que vulguis! Això sí: a diferència d'altres fruits secs, el seu nivell d'omega-3 és bastant baix.

Com preparar-les? La millor opció és fer-les al foc en un recipient especial per a castanyes, però també queden boníssimes rostides al forn. I si no tens forn a casa, no et preocupis: pots preparar-les en una paella o al microones.

[banner-AMP_0]

3
Bolets

Els amants dels bolets estan de sort: els mesos de tardor poden sortir al bosc a fer de boletaires durant unes hores i tornar a casa amb la cistella plena de deliciosos bolets (això sí, cal estar bé informat per no collir-ne dels verinosos).

Com les castanyes, tenen un alt contingut d'aigua i baix nivell calòric. A més, es tracta d'un aliment amb molta proteïna i alt contingut en vitamines C, D i B.

A quines receptes afegir-los? N'hi ha prou amb saltejar-los amb all i julivert per tenir un sopar deliciós, encara que si volem preparar quelcom una mica més elaborat podem optar per un risotto de bolets o afegir-los a algun guisat de vedella o pollastre.

 

 

4
Moniato

Una alternativa saníssima per als amants de les patates fregides o rostides és el moniato. Pot preparar-se bullit, al forn, fregit i fins i tot al microones.

Com a curiositat, aquest tubercle compta amb un alt nivell de fibra, reduint els nivells de colesterol i fent que ens sentim plens quan el consumim en els nostres àpats.

Com a guarnició o principal. És perfecte per acompanyar plats principals o per afegir en fred a les amanides. I si busquem un plat bàsic i ràpid, podem preparar-lo al forn amb una mica d'oli i espècies. Boníssim!

[banner-AMP_1]

5
Espècies

I ja que parlem d'espècies, toca repassar els condiments indispensables de la temporada. La tardor és l'estació ideal per atrevir-nos amb la nou moscada, el cardamom i el gingebre. Mentre que la primera és un obligat per preparar beixamel o altres salses, el cardamom queda especialment bé per preparar guisats de pollastre i arrossos. I el gingebre? Com comentàvem en una altra ocasió, combina a la perfecció amb els plats asiàtics.

En infusions. A part de als plats principals, la nou moscada i el gingebre també poden trobar-se en infusions i tes. Gràcies a les seves propietats, podrem gaudir d'una beguda calenta alhora que millorar el nostre sistema immunològic.

 

6
Fruits secs

Comença la temporada dels sabors salats i torrats, així que més que mai hem d'habituar-nos a menjar fruits secs: ametlles, avellanes, nous o pistatxos, per exemple, són alternatives molt sanes per picar entre hores.

La majoria compten amb alts continguts en omega-3 i minerals com el potassi o el magnesi. A més, ajuden a controlar el colesterol i els triacilglicèrids en sang. 

Especiats al forn. I per si volem barrejar més sabors, sempre podem torrar-los al forn amb les espècies que preferim, depenent de si busquem un sabor més salat o dolç.

[banner-AMP_2]

7
Magrana

Acabem la llista amb la magrana, una gran font de vitamina C i una fruita de temporada per finalitzar els àpats de la tardor. I la veritat és que no necessita res més: n'hi ha prou amb tallar-la per la meitat i gaudir dels seus dolços grans o llavors amb una cullera.

Com alguns altres aliments de tardor que hem mencionat, la magrana conté molt poques calories pel seu alt contingut en aigua. I és més: aquesta fruita ens ajuda a prevenir malalties cardiovasculars i a fer una bona digestió. Tot avantatges, no?

Per esmorzar. També queda boníssima utilitzant-la com a topping en un bol de iogurt amb muesli o cereals per aconseguir un esmorzar o berenar ben complet.