Molts aliments i begudes poden causar tosca o placa dental, la qual cosa danya greument les dents. La placa és una pel·lícula enganxosa plena de bacteris que contribueix a la malaltia de les genives i la càries dental. Després de menjar un aliment ric en sucre, els sucres fan que els bacteris alliberin àcids que ataquen l'esmalt de les dents i quan aquest es trenca, poden aparèixer les càries fàcilment.

Pa blanc

Quan masteguem pa, la saliva descompon els midons en sucre i la pasta en què es transforma el pa s'enganxa a les esquerdes entre les dents. Un fet que pot provocar càries. Si tenim ganes de menjar pa, és millor buscar varietats menys refinades com el blat integral. El pa integral conté menys sucres afegits i aquests no es descomponen tan fàcilment.

Llesques de paÉs preferible consumir pa integral que pa blanc a causa que conté menys sucres

Refrescos

Els refrescos permeten que la placa dental produeixi més àcid per atacar l'esmalt de les dents. Per això, si es beu refrescos freqüentment, s'està cobrint les dents amb àcid. A més, els refrescos eixuguen la boca, la qual cosa significa que es té menys saliva. I a més, els refrescos de color fosc poden descolorir o tacar les dents.

Alcohol

Quan ingerim alcohol, la boca s'eixuga. Una boca seca manca de saliva, un element que necessitem per mantenir les nostres dents sanes. La saliva evita que el menjar s'enganxi a les dents i elimina les partícules de menjar. Fins i tot ajuda a reparar els primers signes de càries, malaltia de les genives i altres infeccions bucals. Per ajudar a mantenir la boca hidratada cal beure molta aigua i utilitzar esbandides amb fluor i solucions d'hidratació oral.

Fruites dessecades

Moltes fruites dessecades com les prunes panses, les figues, els albercocs o el raïm panses són molt enganxoses. S'encallen i s'adhereixen a les dents i les seves esquerdes, deixant allà molt sucre. Si volem menjar fruites dessecades, ens hem d'assegurar d'esbandir-nos la boca amb aigua i després raspallar-nos i utilitzar fil dental. Així mateix, és més recomanable recórrer a les versions fresques d'aquestes fruites perquè contenen menors concentracions de sucre.

Cítrics

Les taronges, les mandarines i les llimones són molt desitjables tant com en peces com en sucs i són fonts de vitamina C. Però el seu contingut àcid pot erosionar l'esmalt, fent que les dents siguin més vulnerables a les càries. Fins i tot esprémer una llimona o una llima en aigua afegeix àcid a una beguda. A més, l'àcid dels cítrics pot ser molest per a les nafres a la boca. Si es vol obtenir una dosi d'antioxidants i vitamines, el millor és menjar-los o beure'ls amb moderació i esbandir-se amb aigua la boca immediatament després.

CítricosEls àcids dels cítrics són nocius per a les dents si no es realitza una neteja bucal adequada

Patates de bossa

Les patates fregides estan carregades de midó, que es converteix en un sucre que pot quedar atrapat entre les dents i alimentar els bacteris de la placa dental. La producció d'àcid de les patates de bossa dura un temps bastant temps. Per això, després de consumir-les convé utilitzar fil dental per eliminar les partícules que hagin pogut quedar entre les peces dentals.