El tomàquet compta amb un compost vegetal anomenat licopè, del qual la ciència fa temps que sap que té propietats contra el càncer. Prevé, sobretot, contra el càncer de pròstata, el de còlon i el de pulmó, encara que no només contra ells. El licopè es tracta d'un carotenoide ple d'antioxidants que a més de comptar amb propietats que prevenen del càncer, és bo per a la hipertensió i una millor salut per a la pell, els ulls i el cor.
Ara, un nou estudi suggereix que consumir aliments i suplements rics en ferro pot contrarestar fins i tot en un 50 per cent els beneficis del licopè. El treball ha estat dirigit per Rachel Kopec, professora assistent de nutrició humana de l'Ohio State University a Columbus (EUA) i els seus resultats s'han publicat a la revista Molecular Nutrition & Food Research.
L'estudi
L'equip investigador es va proposar d'examinar la formació i absorció de metabòlits de licopè en set homes que van consumir menjars de prova, tant amb ferro com sense ell. Els menjars de prova consistien en un batut amb extracte de tomàquet. Els participants van beure el batut amb sulfat ferrós com a suplement de ferro o sense ell. A partir d'allà, els científics van analitzar la sang i els líquids digestius dels participants.
Quan les persones van ingerir ferro amb el menjar, van detectar una caiguda gairebé doble en l'absorció de licopè amb el pas del temps. Aquest descobriment podria tenir implicacions cada vegada que una persona menja una cosa rica en ferro i licopè, com per exemple, la salsa bolonyesa. Amb la combinació d'ambdós elements, qui realitzi aquesta ingesta molt possiblement obtingui només la meitat de licopè en comparació a qui mengi el mateix però sense l'afegit del ferro.
En paraules de la professora Kopec, "sabem que si es barreja ferro amb certs compostos, els destruirà, però no sabíem si afectaria els carotenoides potencialment beneficiosos, com el licopè, que es troba en les fruites i verdures." Els carotenoides són pigments grocs, taronges i vermells sintetitzats per les plantes. L'alfa-carotè, el betacarotè, la luteïna i el licopè són alguns dels carotenoides més habituals en la dieta occidental.
Aquests pigments vegetals tenen propietats antioxidants, però els investigadors encara no saben amb certesa si aquests fitoquímics deuen les seves propietats potencials per combatre el càncer als antioxidants que contenen o a altres compostos, que poden no tenir res a veure amb els antioxidants.
A més, en aquest estudi dirigit per la doctora Kopec encara no han estat capaços de descobrir els mecanismes que fan que el ferro mitigui els efectes del licopè. Tot i així, creuen que es deu que el ferro rovella al licopè, creant metabòlits diferents.
Els investigadors també presumeixen que és possible que el ferro interrompi l'agradable barreja emulsionada de tomàquet i greixos que és crítica perquè les cèl·lules absorbeixin el licopè. "Podria convertir-lo en una substància com un adorn per a amanida separat (oli en la part superior i vinagre a la part inferior) que mai no es barrejarà correctament", expliquen.