Consumir regularment grans quantitats de menjar ultraprocessat augmenta el risc de mort prematura. Concretament, un estudi publicat a l'American Journal of Preventive Medicine alerta que cada ingesta addicional del 10% de menjar ultraprocessat augmenta en un 3% el risc d'una persona de morir abans d'arribar al 75. I quins aliments s'inclouen en aquest sac d'aliments ultraprocessats? Alguns pans, pastissos o plats preparats, és a dir, aliments que s'han normalitzat a la dieta de moltes persones en els darrers anys.
Eduardo Augusto Fernandes Nilson, l'investigador principal de l'estudi, de la Fundació Oswaldo Cruz al Brasil, ha detallat a The Guardian que els additius com els edulcorants i els aromatitzants perjudiquen la salut, no només els alts nivells de greix, sal i sucre, comuns en el menjar ultraprocessat. Els investigadors han trobat “una associació lineal de dosi-resposta entre el consum d'aliments ultraprocessats i la mortalitat per totes les causes” en analitzar les dades dels Estats Units (EUA), el Regne Unit, Austràlia, el Brasil, el Canadà, Colòmbia, Xile i Mèxic.
Diferències entre països
Les dades analitzades pels investigadors mostren com el nombre de morts prematures es correspon amb el consum d'aliments ultraprocessats. Mentre que el 4%, el 5% i el 6% de les morts prematures a Colòmbia, Brasil i Xile, respectivament, són atribuïdes al consum d'aquesta mena de menjar, al Canadà són el 10,9%, als EUA el 13,7% i al Regne Unit 13,8%.
Les morts prematures associades a un gran consum d'aquesta mena d'aliments varien segons els hàbits de consum dels diversos països analitzats. És a dir, les taxes de mortalitat són més altes als països on la població obté la quantitat més gran d'energia total consumint aliments ultraprocessats. “Les morts prematures atribuïbles al consum d'aliments ultraprocessats augmenten significativament segons la seva participació en la ingesta energètica total dels individus. Una gran quantitat d'ingesta d'aliments ultraprocessats pot afectar significativament la salut”, remarquen els autors de l'article.
Per què aquests aliments afecten la salut?
“El menjar ultraprocessat afecta la salut més enllà de l'impacte individual de l'alt contingut de nutrients crítics (sodi, greixos trans i sucre) a causa dels canvis en els aliments durant el processament industrial i l'ús d'ingredients artificials, inclosos colorants, aromes artificials i edulcorants, emulsionants i molts altres additius i auxiliars de processament, de manera que avaluar les morts per totes les causes associades a l'efecte del consum d'aliments industrials permet una estimació global del consum d'aliments en la salut”, subratllen els autors de l'article, els quals han aprofitat per instar els governs de tot el món a introduir mesures valentes per fer reduir el consum d'aquests aliments.