Els països haurien d'evitar administrar la vacuna d’AstraZeneca a persones majors de 60 anys, a més dels grups d'edat més joves. Així ho ha afirmat el cap del grup de treball sobre la Covid de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), en resposta als riscs sobre la coagulació de sang i amb la disponibilitat d’altres antídots com a alternativa.
Anàlisi de riscs i beneficis
"En un context pandèmic, la nostra posició era i és que la relació risc-benefici continua sent favorable per a tots els grups d'edat", ha dit el cap del grup de treball de l’EMA, Marco Cavaleri, al diari italià La Stampa, tal com recull Reuters.
No obstant això, Cavaleri afegeix que com el nombre de casos Covid està disminuint, i tenint en compte que la població més jove està menys exposada als riscos, podria ser millor utilitzar vacunes basades en la tecnologia d'ARN missatger (ARNm), com ara la Moderna i Pfizer, per la població més jove.
Preguntant si les autoritats sanitàries també haurien d'evitar donar la vacuna d'AstraZeneca a persones majors de 60 anys, Cavaleri ha afirmat: "Sí, i molts països, com França i Alemanya, ho estan considerant a la vista d'una major disponibilitat de vacunes d'ARNm."
Efectes secundaris
Actualment, la posició oficial de l'Agència Europea de Medicaments és que la vacuna d'Oxford (o AstraZeneca) és segura i pot ser utilitzada per tots els grups d'edat majors de 18 anys. No obstant això, diversos Estats membres de la Unió Europea han restringit el seu ús a aquelles persones d’entre 50 i 65 anys, per por als casos de trombes, un efecte secundari que s’ha donat principalment entre els joves.
De fet, l’Estat espanyol va restringir l’ús de la vacuna anglesa a les persones d’entre 60 a 69 anys, la franja d’edat que a partir de dilluns podrà rebre la segona dosi. A més a més, aquesta mateixa setmana l’EMA ha inclòs un nou efecte secundari molt rar al prospecte de l’AstraZeneca, la síndrome d'extravasació capil·lar, i han prohibit punxar-la a les persones que l’hagin patit anteriorment.