Suècia és el primer país del món lliure de fum. Les dades així ho reflecteixen: només el 4,5% dels adults nascuts al país escandinau fumen, una xifra ja inferior a l’objectiu del 5% que l'Organització Mundial de la Salut ha marcat per a 2040.
El cas suec és digne d’elogi. Només cal fer un cop d’ull a l’estadística dels països europeus. Concretament, al Vell Continent, la taxa de tabaquisme es troba en el 24%, cinc vegades superior a la de Suècia. Ho és encara més si tenim en compte que, als anys 60, gairebé la meitat dels homes suecs fumava. Gairebé sembla un miracle, oi? Doncs no, no ho és. A continuació, t'expliquem com ho han aconseguit.
Només el 4,5% dels adults suecs fuma, en canvi, la mitjana europea es troba en el 24%
No es tracta de cap fórmula màgica, sinó de combinar les mesures tradicionals de prevenció del tabaquisme amb el foment d’alternatives sense fum menys perjudicials per a la salut com l’’snus’ (tabac que es consumeix de forma oral), les cigarretes electròniques o vapers i les bossetes de nicotina. “En adoptar i fomentar l'ús de productes de nicotina alternatius com el ‘snus’, les bosses de nicotina oral i els vapers, Suècia ha aplanat un camí clar cap a una societat sense fum, salvaguardant alhora la salut pública”, explica Delon Human, metge especialitzat en qüestions de salut pública mundial i tabaquisme i líder de l'organització Smoke-free Sweden.

Menys fum, menys mortalitat
Diverses organitzacions, com ara l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) i Smoke-free Sweden, apunten que la baixada del nombre de fumadors s’ha traduït en un descens del nombre de malalts per càncer de pulmó. Per exemple, l’OCDE assenyala que Suècia té la incidència més baixa de càncer de pulmó en homes de la UE, Noruega i Islàndia. I no només això, també preveu que serà el país que menys haurà d’augmentar la despesa sanitària per càpita en atenció oncològica entre 2023-2050. En canvi, Espanya es troba entre els països que més hauran de gastar en aquest àmbit.
Els vapers, l''snus' o les bossetes de nicotina son menys perjudicials per a la salut que les cigarretes
En aquest sentit, també crida l’atenció la dada aportada per Smoke-free Sweden sobre la incidència del càncer de pulmó: Suècia registra un 41% menys d’incidència de càncer de pulmó en comparació amb la resta de països europeus. Impressionant, oi?
“Les estadístiques suggereixen que hem de reavaluar les nostres estratègies per reduir el dany associat al tabac. Pels fumadors que no poden o no volen deixar la nicotina, les alternatives sense fum podrien representar una bona opció”, assegura Fredik Nyström, professor expert en Medicina Interna i Endocrinologia de la Universitat de Linköping, Suècia.

Deixar de fumar sense deixar la nicotina
Sí, aquestes alternatives contenen nicotina, que pot causar dependència, però la nicotina per si mateixa no és perjudicial per a la salut. Una dada que ho exemplifica: en comparació amb els espanyols, els suecs consumeixen una quantitat molt similar de nicotina, però presenten un 28% menys de casos de càncer de pulmó.
Els espanyols consumeixen una quantitat molt similar de nicotina, però registren un 28% més de casos de càncer de pulmó
Per a Anders Milton, expresident del Col·legi de Metges de Suècia, la Creu Roja Sueca i de l'Associació Mèdica Mundial, la clau de l'èxit de Suècia és el seu "enfocament pragmàtic de la reducció de danys en lloc de la prohibició". “Una àmplia gamma de productes de nicotina més segurs, amb diferents concentracions i sabors, està disponible legalment tant en línia com a botigues, i gràcies a la promoció s'augmenta la conscienciació i se'n fomenta el consum”, conclou.
Suècia lidera el camí cap a un futur sense cigarrets
La transformació de Suècia en el primer país lliure de fum del món no és fruit de la casualitat, sinó d’un enfocament valent i centrat en la reducció de danys. Combinant polítiques públiques tradicionals amb la promoció d’alternatives més segures al tabac, el país escandinau ha aconseguit reduir dràsticament el nombre de fumadors, la incidència de càncer de pulmó i la despesa sanitària.
Suècia ha demostrat que és possible avançar cap a una societat sense fum sense imposicions ni prohibicions estrictes, sinó oferint opcions reals i efectives als fumadors. Sens dubte, un model que convida a la reflexió i a l'acció.