Els alumnes catalans podran tornar a les escoles sense mascareta després de Setmana Santa. És a dir, dimarts dia 19, no caldrà que se la posin. Això sí, per a la resta de la població, encara serà obligatòria un dia més i no serà fins dimecres dia 20 que se la podrà treure en interiors. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a Els Matins de TV3 aquest dijous. "Teníem preparada una resolució per retirar les mascaretes de les escoles. El normal seria que l’escola arranqués dimarts 19 sense mascareta", ha destacat el conseller. Repreguntat al final de l'entrevista per aquest mateix tema, ha concretat que el dia 19 es faria a les escoles "perquè és molt més senzill", i la resta, el dia 20. En aquest sentit, el conseller ha verbalitzat que no tenia massa sentit començar l'escola un dimarts amb mascareta per dimecres deixar-la.
La mascareta en interiors, doncs, cau definitivament, tot i que hi ha algunes excepcions. Entre els llocs on continuaria sent obligatori l'ús de la mascareta hi ha tots els vehicles de transport públic, els hospitals, els centres de salut i les residències de gent gran. Què passa, en aquest sentit, als centres de treball? "Haurem de veure la lletra petita, la capacitat de mantenir distàncies de ventilar. Cada empresa i lloc de treball és un món. Si estem en centres comercials, molta gent portarà mascareta. Hem d'anar normalitzant. El neguit l'hem d'anar rebaixant perquè ho hem d'anar normalitzant; cadascú decidirà". D'aquesta manera, el conseller ha estat preguntat per què passarà al mateix Departament de Salut. "Qui vulgui se la posarà i qui vulgui no. No farem excepcions. Si tinc neguit, vindré amb mascareta i me l'ajustaré bé i procuraré canviar-me-la cada dia. Si hi ha menys neguit, en un entorn de gent vacunada, no en portaré".
Podem desfer-nos de totes les mascaretes?
Amb la caiguda de les mascaretes en interiors, hom podria pensar que ens podem desfer de les mascaretes. I no serà ben bé així. "No descartem mai la necessitat de fer passes enrere" i és que no se sap del cert que podria passar si venen noves onades o noves variants. "Quan tu allargues molt una mesura, i ara estic parlant de les escoles i també en general, l'adherència a les mesures, si les has de tornar a posar, baixen". En aquest context, Argimon ha posat d'exemple el certificat covid, que amb delta era més efectiu que amb òmicron perquè amb la primera variant, en un entorn de vacunats, la possibilitat d'infectar-se era inferior que amb òmicron. "A mesura que vas coneixent, vas tenint evidències i és quan has de prendre decisions".
Les dades van a la baixa
Argimon també s'ha volgut referir a les dades de la pandèmia. Segons ha detallat, els nivells que hi ha actualment als hospitals catalans no s'havien vist ni després de la primera onada. En aquest sentit, hi ha un total de 791 ingressats per coronavirus i 60 persones a les UCI. Amb les dades de la pandèmia sobre la taula, el conseller ha destacat que no hi ha casos de la variant XE del coronavirus a Catalunya. "Les variants que vagin apareixent, el normal és que siguin variants amb avantatges sobre les anteriors. O més infeccioses o bé que escapen les vacunes. El cas és clar amb òmicron respecte delta o BA.2 respecte la BA.1. El que sempre hem d'anar mirant és la gravetat que provoca aquesta variant. També s'ha de saber si al final serà o no una variant predominant".
Quarta dosi de vacuna contra la covid?
"En principi no es contempla de manera generalitzada", ha constatat. Tot i així, ha fet referència als informes publicats per l'Agència Europa del Medicament, on s'hi podia llegir una recomanació de quarta dosi per als majors de 80 anys i persones amb immunodepressió i persones vulnerables.