La variant delta plus del coronavirus ja ha arribat a Catalunya. Tot i que de moment els casos són mínims al nostre país, a altres on va arribar abans com el Regne Unit ja  representa entre el 6% i el 10% dels casos. Per això, els experts estudien de prop aquesta nova mutació. Ens hem de preocupar? Quina és l’amenaça real?

Aquesta nova mutació del SARS-CoV-2 –AY.4.2– és descendent de la delta. Segons una estimació de l'Institut de Genètica del University College de Londres aquesta nova variant podria ser un 10% més contagiosa que la mateixa delta, que ja era considerada més transmissible. Si es confirmés aquesta alta transmissibilitat, seria la variant més contagiosa des de l'inici de la pandèmia.

El tret més inquietant és que posseeix dues mutacions de la proteïna S, que li podria donar avantatges al virus a l’hora de sobreviure. Tot i això, encara s’estan fent proves sobre l’amenaça que pot suposar, però els primers indicis no apunten que es pugui convertir en una emergència sanitària.

Laboratorio recurso Pixabay fernandozhiminaicela

De fet, en aquests moments, està classificada pels científics a la llista “de variants d’interès” i no com a “variants de preocupació”. 

Són eficaces les vacunes contra la delta plus?

Ara per ara, s'ha comprovat que la versió Delta feia ineficaç un dels quatre anticossos que es fan servir per tractar la covid-19 en les vacunes, i que en el cas de la Delta Plus, sembla que poden ser dos els que no aconseguien complir la seva funció. De moment, però, les vacunes continuen tenint eficàcia respecte a una infecció més greu, hospitalització o mort.

vacuna covid ACN

ACN

Una altra de les diferències amb la resta de variants sembla que són els símptomes. Segons la Universitat King's College London, produeix més mucositat i mal de coll, però menys tos i pèrdua d'olfacte.

Els experts insisteixen que cal estar molt pendents d'aquests casos per intentar no empitjorar les xifres actuals. Però encara és aviat per determinar el nivell d'amenaça de la variant Delta Plus.

Per territoris, el que més casos confirmats té és Catalunya. Després, el segueixen Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Madrid i el País Valencià.

La importància de la vacunació

En tot això, segons els experts, el nivell de vacunació de cada país hi tindrà una gran importància. A Catalunya, més del 75,6% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid, segons ha informat el departament. Un 65,1% té la segona dosi i el percentatge de pauta completa és del 74,1%. A més, ja s'està revacunant amb la tercera els majors de 70 anys, un dels col·lectius de més risc amb l'arribada de la nova variant.