Amnistia internacional (AI) ha denunciat la situació a les residències d'ancians durant aquesta segona onada de la pandèmia, que continua sent "alarmant" ja que no s'estan derivant els pacients a hospitals, no es garanteixen les visites de familiars, ni s'ha reforçat el personal.
"Abandonades a la seva sort: La desprotecció i discriminació de les persones grans en residències durant la pandèmia Covid-19 a Espanya", és el títol de l'informe de Amnistia Internacional (AI) que analitza la situació a les residències de persones majors de Madrid i Catalunya.
Soles. Abandonades. Vulnerables. Així han estat les persones grans en residències de Madrid i Catalunya durant la primera ona|onada de la #COVIDー19. La situació avui continua sent alarmant. Nova investigació: https://t.co/MwMwMlvIJB
— Amnistia Internacional Espanya (@amnistiaespana) December 3, 2020
Demanem #DignidadParaMisAbuelxs
Aquesta organització lamenta que les mesures adoptades per les autoritats per respondre a la pandèmia en aquests centres sociosanitaris han estat "insuficients i inadequades" i han vulnerat "almenys cinc drets humans" de les persones grans residents.
El dret a la salut
El director d'AI a Espanya, Esteban Beltrán, ha explicat que les decisions de les autoritats a les residències han impactat en el dret a la salut, la vida, la no-discriminació de les persones grans, la vida privada i familiar i en el dret a tenir una mort digna.
Al seu informe recorda que durant la primera onada, el virus es va escampar amb molta rapidesa a les residències perquè el personal cuidador no comptava amb la protecció necessària, la qual cosa va causar la baixa d'un gran nombre de treballadors.
Falta millorar
"Malgrat que durant aquests mesos s'han millorat determinats aspectes, algunes d'aquestes preocupacions segueixen vigents", adverteixen.
En concret, lamenta que continuen sense estar garantides les visites de familiars, s'evita el trasllat dels ancians als hospitals i no s'han pres mesures de reforç de personal suficients.
Segons el seu parer, les mesures adoptades per la Comunitat de Madrid i la Generalitat "es van implementar de forma incoherent" i no van arribar a dotar d'accés adequat als serveis de salut a les persones grans que viuen en residències.
L'esforç del personal sanitari
Tanmateix, Amnistia creu que la situació de molts ancians va ser més humana precisament gràcies a l'esforç i a la dedicació del personal sanitari i de les residències malgrat la falta de resposta de les autoritats i l'escassetat de recursos.
L'informe critica la decisió de no derivar les persones grans als hospitals, una pràctica que es va aplicar "de forma automatitzada i en bloc" sense dur a terme valoracions individualitzades, la qual cosa va dificultar l'accés a un tractament adequat a aquells pacients de Covid-19 o altres patologies.
Segons Beltrán, les poques derivacions que es van donar van ser tardanes i han documentat casos de persones residents que van arribar a l'hospital "en situació de deshidratació i desnutrició".
Així, davant de la segona onada de la pandèmia, AI demana a les autoritats d'adoptar mesures urgents per garantir que qualsevol decisió per combatre la pandèmia respecta els drets humans i que s'asseguri que les decisions mèdiques es realitzen partint d'avaluacions individualitzades.
A més, reclama que es garanteixi un contacte regular entre residents i familiars i insta el govern espanyol que impulsi la tramitació d'una llei estatal que estableixi un model residencial que garanteixi els drets de les persones residents a tot l'Estat.