Esquiar, ni cap altra activitat que es practiqui a l'aire lliure, comportarà l'obligació d'ensenyar el passaport Covid a Andorra. Així ho ha marcat el govern del Principat ja que considera que el context "no comporta risc de contagi" i les actuals xifres a la baixa de positius afavoreix no demanar cap mena de comprovant als practicants de l'esport i la natura.
En paral·lel a França
D'aquesta manera, marca un precedent que podrien seguir les estacions veïnes. A França, el camí indica que serà el mateix i les estacions no ho demanaran per esquiar tot i que queden molts detalls. Per exemple, qualsevol restaurant o bar, encara que sigui a l'aire lliure i en plena muntanya, exigeix el passaport per seure i agafar taula. Tot i això, les darreres declaracions del govern francès són les que han afavorit la decisió del Principat.
Jean-Baptiste Lemoyne, secretari d'Estat de Turisme francès, va afirmar que “el missatge és molt clar: aquest hivern, anem a esquiar!”. I va afegir que “en aquesta etapa, la llei no preveu que se sol·liciti el passaport sanitari als remuntadors. Encara no s’han anunciat les mesures a les estacions d’esquí franceses, tot i que s’espera que es facin públiques a mitjan mes".
Unes declaracions que s'han entès des del govern de Xavier Espot com un missatge clar per ser més flexibles en les mesures tot i haver afirmat a mitjan de setembre que "si França, per anar a les estacions d’esquí, demana als seus ciutadans que presentin el passaport sanitari és possible que també exigeixi als andorrans que facin el mateix, si no, no deixarà que els ciutadans francesos vinguin al nostre país”.
I Catalunya?
En el cas de Catalunya, la reflexió que s'està fent és la de no descartar exigir el passaport. A l'Estat espanyol, aquesta mesura també va camí d'implantar-se, després que el Tribunal Suprem hagi avalat la mesura adoptada per la Xunta de Galícia l'agost passat d'exigir passaport Covid per accedir a establiments d'oci i hostaleria de la comunitat.
Sense data fixada, es calcula que a partir del 20 de novembre podria haver ja alguna pista oberta catalana com la de Masella. No s'ha anunciat encara un dia en concret, però seguint la línia de les seves obertures en les últimes temporades, el cap de setmana del 20 i 21 de novembre podria ser l'estrena. Malgrat que el primer cap de setmana oficial està marcat pel 26 i 27 de novembre.
Sistema andorrà
Tornant al cas d'Andorra, es desmarca d'aquesta manera dels altres països europeus on el turisme de l'esquí té un pes important en l'economia, i sí han demanat certes mesures de prevenció. Segons avança el Diari d'Andorra, les estacions d'esquí han pres la paraula al Govern, i han començat a preparar la nova temporada sota aquesta premissa. No obstant això, fonts d'aquestes empreses han assegurat que mantindran algunes restriccions en llocs tancats com els restaurants o botigues de lloguer.
D'altra banda, el Govern andorrà ha rebut l'autorització del govern espanyol per permetre l'entrada a tots els treballadors estrangers amb la pauta completa de la vacuna que arriben per ocupar alguns dels llocs de feina temporals d'aquest hivern. Fins i tot aquells que estan vacunats amb farmacèutiques no autoritzades per la UE, com és el cas de l'Argentina, on s'estan utilitzant també la russa Sputnik V, o la xinesa.
Europa sí reclama el passaport
Alguns països que ja han definit la política que aplicaran és Itàlia, on s'exigirà l'anomenat Green Pass; a Àustria el Pass-Covid. A Suïssa estan dividits, encara que algunes estacions ja han anunciat que no deixaran entrar esquiadors a les seves instal·lacions si no estan correctament vacunats.
No obstant això, molts d'aquests països s'enfronten ara a com controlar que es respecten aquestes regles. Encara que en tots ells es demanarà que es presenti un certificat en el moment de comprar el forfet, hi ha la qüestió de com controlar els que l'adquireixin via online. A Àustria, per exemple, reforçaran la seguretat amb controls policials.