L'ansietat és un dels símptomes psiquiàtrics més comuns en la nostra societat. Pot aparèixer com un trastorn d'ansietat independent o com a part d'un altre trastorn mental, com la depressió.

L'ansietat pot ser tractada mèdicament amb fàrmacs inhibidors de la recaptació de serotonina, però hi ha persones amb trastorns d'ansietat que no són massa partidàries de prendre medicació a causa dels efectes secundaris que comporta i la dependència que provoca.

Es calcula que al voltant d'un 20% dels adults nord-americans desenvolupen un trastorn d'ansietat cada any, per la qual cosa trobar una manera segura i rendible de controlar l'ansietat és un dels grans reptes de la medicina d'avui dia. En els últims anys, alguns equips d'investigació han provat el potencial de l'omega 3 com a ajuda en el tractament d'afeccions psiquiàtriques, inclosos els trastorns de l'estat d'ànim i l'ansietat.

Els àcids grassos poliinsaturats omega 3 són presents en els olis de peix. Al llarg dels anys, la ciència els ha atribuït una àmplia gamma de beneficis per a la salut, però convé remarcar que no tots tenen una evidència al darrere.

Els estudis que investiguen els efectes contra l'ansietat dels àcids poliinsaturats omega 3 en models animals han tingut força èxit. Així, un estudi en rates va trobar que una dieta rica en un àcid gras poliinsaturat anomenat àcid eicosapentaenoic redueix els comportaments similars a l'ansietat.

Però també en els humans hi ha hagut investigacions que han demostrat una relació entre els nivells d'àcids grassos poliinsaturats i l'ansietat. Per exemple, un estudi va trobar que les persones amb trastorns d'ansietat tenen nivells més baixos d'omega 3 circulants. Una altra investigació va mostrar que els suplements d'omega 3 van reduir la inflamació i l'ansietat en els estudiants de medicina durant els exàmens.

L'estudi

Tanmateix, aquests estudis i altres ―tot i que es consideren valuosos― s'han vist limitats per la petita mida de les seves mostres. Per superar aquest inconvenient, un grup d'investigadors va realitzar recentment la primera revisió sistemàtica sobre aquesta matèria.

Per a això van examinar els participants amb símptomes d'ansietat elevats en els resultats dels assajos clínics, per determinar l'eficàcia general dels omega 3 per als símptomes d'ansietat, independentment de cada diagnòstic.

Els investigadors van prendre dades de 19 assajos clínics que incloïen un total de 1.203 participants. Les seves troballes van ser publicades a la revista JAMA Network Open. Després de l'anàlisi, els resultats van donar suport a la seva teoria inicial.

 

Encara que els estudis van variar significativament en el tipus de participants que van estar-hi involucrats i les formes en què es va mesurar l'ansietat, van veure una reducció significativa en l'ansietat en els grups tractats amb omega 3 en comparació amb els grups de placebo.

Curiosament, els efectes positius dels omega 3 van ser particularment significatius per a les persones que tenien diagnòstics clínics d'afeccions psiquiàtriques.

Els àcids grassos poliinsaturats omega 3 són presents a les membranes cerebrals i poden interferir i possiblement controlar diversos processos neurobiològics, com els sistemes de neurotransmissors, la neuroplasticitat i la inflamació. Això podria ajudar a explicar per què tenen un impacte en els símptomes psiquiàtrics, però es necessitarà molta més investigació per descobrir els mecanismes exactes involucrats.