L'Antàrtida era l'únic continent que es mantenia lliure de coronavirus. Des d'aquest dilluns, però, no pot dir el mateix. S'hi ha detectat un brot de Covid amb 36 contagis, concretament a la base que hi manté l'exèrcit de Xile. A través d'un comunicat, el personal de la base Bernardo O'Higgins Riquelme va informar que presentaven símptomes associats al coronavirus, i es va decidir evacuar-los. Després de ser sotmesos a un control mèdic i a un test PCR, es va constatar que 36 persones n'havien resultat infectades. Es tracta de 26 efectius de l'exèrcit i 10 civils d'una empresa contractista que feia feines de manteniment.
Tots els contagiats es troben aïllats i se'ls està fent un seguiment. Segons s'ha informat, no s'han registrat complicacions importants en cap dels membres infectats. Però, com s'han encomanat? El contagi es creu que es podria haver produït en una recent visita a la base del vaixell Sargento Aldea de la Marina xilena, que entre el 27 de novembre i el 10 de desembre va dur a terme feines de suport logístic, segons El País de Uruguay. Després d'acabar la seva missió i arribar al port de Talcahuano, a Xile, el 16 de desembre, es van detectar tres casos positius d'un total de 208 tripulants. Després de confirmar-se els casos, tots els tripulants del vaixell van ser posats en quarantena.
Abans de viatjar a l'Antàrtida els tripulants també s'havien fet un PCR com a mesura preventiva, que va donar negatiu.
Fins ara, l'Antàrtida era un dels pocs llocs del món lliure de coronavirus. Hi ha ajudat el fet que s'hagin incrementat els controls i s'hi cancel·lessin els viatges de turisme. També es va decidir traslladar el personal no indispensable i prohibir el contacte entre prop de les 40 bases internacionals que hi ha, segons recullen diversos mitjans llatinoamericans.
La situació de l'Antàrtida
L'Antàrtida no és un país. No té ni govern ni població com a tal, i tot i que no pertany a cap país, n'hi ha diversos que en reclamen la sobirania. Entre ells hi ha: Xile, Argentina, Austràlia, França, Noruega, Nova Zelanda i el Regne Unit. I tot i que Rússia i els Estats Units no ho fan de manera fefaent, també subratllen que tindrien "fonaments per reclamar".
Per entendre una mica més sobre el seu l'estatus, cal tirar més enrere. Concretament, fins a l'any 1959, quan van firmar el Tractat Internacional Antàrtic aquests set estats i Bèlgica, Japó, Sud-àfrica, Rússia i els EUA. Entre tots es va decidir que només es faria servir "exclusivament per a finalitats pacífiques", segons el portal xilè Publimetro.