"En l'actualitat, Espanya se situa com el setè país a nivell mundial en nombre de casos de Covid-19, amb prop de 3,2 milions de pacients infectats. D'aquesta forma, diversos experts espanyols han posat de manifest la necessitat de comptar amb fàrmacs eficaços que redueixin el nombre de dies d'ingrés per disminuir la pressió hospitalària, així com la necessitat de continuar investigant nous tractaments per combatre el SARS-CoV-2 a més de continuar avançant en la vacunació de la població global".
El doctor Luis Maíz, especialista en Pneumologia de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, destaca que, a nivell epidemiològic, "cal incrementar els rastrejos dels contactes, intensificar les mesures preventives ja conegudes que han demostrat la seva eficàcia (rentat freqüent de mans, màscara naso bucal protectora, confinament de les persones infectades, etc.) i millorar les tècniques de detecció del virus, fent-les assequibles a la població que ho necessiti i abaratint el cost."
Els sanitaris coincideixen que, a més, és necessària la convivència entre una estratègia preventiva com la vacuna i una arma terapèutica com els tractaments ja que és important "continuar generant evidències diagnòstiques, terapèutiques i preventives davant aquesta pandèmia", assenyala el doctor Carlos Dueñas, cap de la Unitat de Medicina Interna de l'Hospital Clínic de Valladolid. "La realitat és que, com més persones tinguem vacunades menor serà el nombre de pacients infectats que necessitin tractament per a la Covid-19. Però probablement sempre necessitem tractaments antivirals per millorar el pronòstic d'aquesta infecció", puntualitza aquest metge, que afirma que la realitat és que "actualment tan sols disposem de dos fàrmacs aprovats per les agències reguladores que són Remdesivir i Dexametasona. Cada un té en l'actualitat indicacions en situacions de la malaltia diferent" i "els que estem acostumats a tractar infeccions víriques, tenim clar que com més aviat millor s'aconsegueixi baixar la càrrega vírica, major serà la probabilitat d'una infecció més lleu i un millor pronòstic".
Fins ara, els antivirals han demostrat eficàcia i seguretat per tractar els pacients amb SARS-CoV-2, però és necessari administrar-lo en l'etapa inicial de la malaltia. En aquest sentit, el doctor Maíz, afirma que "com està bé documentat des de l'inici de la pandèmia, hi ha una fase inicial de replicació viral, que dura aproximadament 7-10 dies des que el virus entra en contacte amb l'organisme, en què el que el virus es multiplica a les cèl·lules. És en aquesta fase quan tenim una finestra d'oportunitat d'intentar controlar la replicació amb fàrmacs antivirals. És crucial que s'administrin precoçment abans que s'arribi a la fase denominada de 'tempesta de citocines' en les que el virus ja s'ha replicat de manera descontrolada i comença la hiperresposta inflamatòria de l'organisme infectat".
Unes paraules que casen amb les del doctor Álex Soriano, cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona, qui acumula un extens coneixement en exercir en una de les ciutats més impactades pel Covid-19 i defensa la importància de tractar els pacients infectats per coronavirus en la fase viral de la malaltia, ja que "si interrompem la replicació viral de forma precoç evitarem la resposta inflamatòria. L'experiència amb la grip ens ha ensenyat que cada dia de retard en l'administració de l'antivíric augmenta la mortalitat".
I és que el principal objectiu que tenim en aquests moments inicials, tal com assenyala la doctora Rosario García, directora de la unitat d'Urgències de l'Hospital Universitari Verge de les Neus, "és frenar la replicació del virus i disminuir d'aquesta forma la seva capacitat infectiva i reduir la mortalitat. A més, cal millorar el pronòstic del pacient i disminuir l'estada mitjana hospitalària". De fet, en el cas particular de remdesivir, la doctora afirma que "és l'únic antiviral que ha demostrat la seva eficàcia contra la Covid, millorant el pronòstic dels pacients. En el servei d'urgències s'utilitza de forma precoç, sempre que les condicions clíniques del pacient així ho permetin."
Vacunació i tractaments
Amb gairebé 70.000 de morts al nostre país des de l'inici de la pandèmia, els especialistes han coincidit a assenyalar que el repte més gran a què ens enfrontem en l'actualitat és la vacunació universal en països desenvolupats i subdesenvolupats. Així, el doctor Maíz assenyala que és necessari "aconseguir que la vacuna arribi com més aviat millor a totes les persones, evitant la gran bretxa que existeix quant a la seva distribució entre països rics i pobres i, en segon lloc, demostrar l'eficàcia i seguretat dels fàrmacs que fem servir actualment i dels quals estan en investigació".
A més, la necessitat d'alliberar recursos hospitalaris és un aspecte essencial en un context en el qual les xifres de pressió hospitalària i de llits UCI, així com d'incidència acumulada, continuen sent altes a tot el món.
En aquest sentit, el doctor José Luis Poveda, cap del Servei de Farmàcia Hospitalària a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, comenta que "la gestió dels recursos específics per controlar la pressió hospitalària generada pel Covid-19 ha necessitat una permanent presa de decisions. La situació ha estat molt canviant i ha afectat de manera desigual els diferents tipus de pacients. Ara bé, alliberar recursos hospitalaris quan és possible instaurant tractaments per al SARS-CoV-2 que contribueixin per exemple a la disminució de l'estada hospitalària, és una finestra d'oportunitat per a pacients Covid -19 i per a la resta dels pacients que el sistema sanitari, sens dubte, necessita".
Els experts han coincidit que un dels aprenentatges que hem adquirit en aquesta crisi sanitària és la necessitat de convivència entre les vacunes i els tractaments per curar els pacients amb Covid -19. Així, el doctor Poveda indica que "en aquests moments de pandèmia es necessiten ambdues estratègies: la preventiva amb la vacuna i la disponibilitat de tractaments per a pacients Covid-19". A més, el doctor Dueñas comenta que "com més persones tinguem vacunades menor serà el nombre de pacients infectats que necessitin de tractament per a la Covid-19. Però, probablement, sempre necessitem tractaments antivirals per millorar el pronòstic d'aquesta infecció".
Resposta en la ciència
Just quan s'està a punt de complir un any del començament de la crisi sanitària al nostre país, els professionals sanitaris espanyols acumulen una experiència més gran en el maneig del pacient Covid. El doctor Maíz subratlla que un dels grans encerts d'aquesta pandèmia ha estat "organitzar als hospitals equips multidisciplinaris (amb gairebé totes les especialitats mèdiques col·laborant estretament), ben organitzats i sota una direcció i supervisió constants", però també recorda que "no s'ha d'oblidar que, encara que estem vivint una pandèmia que sembla que ocupa tot el nostre temps i recursos, la resta dels malalts amb altres patologies agudes o cròniques continuen existint i no podem desassistir-los".
El doctor Dueñas ressalta per la seva part "la velocitat amb què s'estan coneixent dades d'aquest virus que ha permès generar evidència científica sobre tractament i produir vacunes protectores a gran escala". Tanmateix, tal com apunta la doctora Rosario García, "queda molt per fer i per descobrir", a la qual cosa afegeix que "necessitem continuar avançant en els tractaments, tractament antiviral precoç i eficaç que frenin la transmissió i baixos els nivells de contagiositat, perquè és un virus el causant de tot i un virus que ha vingut a quedar-se i hem de combatre."
I és que sobre els pròxims passos per combatre el SARS-CoV-2, encara queda molt de camí per recórrer. En aquest sentit, el doctor Poveda assenyala que "la resposta estarà en la ciència i, especialment, en la investigació del tractament de la malaltia i, sobretot, referent als antivirals. Necessitem resoldre encara molts dubtes, i això només pot aconseguir-se amb investigació. I en això estem".
El doctor Soriano, per la seva part, en relació amb la innovació en teràpies en aquests mesos per tractar aquest virus, assenyala l'exemple de la velocitat a què s'ha desenvolupat remdesivir com "una fita històrica i que reflecteix la voluntat de tots els estaments per accelerar aquest procés. Esperem que segueixi aquest camí i aviat puguem disposar de més medicaments útils". "La resposta a les amenaces passa per la inversió en investigació bàsica i clínica", conclou.