La nova variant de la covid.19, batejada com Eris, ha arribat a Catalunya des de fa dos mesos. Concretament, s'ha registrat que des del 8 de juny aquesta nova evolució del virus es passeja pel país. Les seves característiques són dues principalment: és molt contagiosa i s'expressa amb símptomes lleus en la majoria de casos, Així ho ha remarcat en una entrevista a RAC1 l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic Antoni Trilla: "Els casos són majoritàriament lleus, en forma de febre, mocs, tos seca... Molt semblant a un refredat".
🟡 Tot el que has de saber d'Eris (o EG.5), la nova variant covid que dispararà més els contagis
El doctor ha apuntat que la naturalesa molt contagiosa d'Eris la pot convertir en la variant predominant al país. Tanmateix, ha subratllat que no hi ha cap indicatiu en aquest moment que suggereixi que la nova variant es pugui convertir en un risc per la salut pública. Malgrat tot, el doctor recomana que tota persona que tingui símptomes recuperi la mascareta i eviti espais concorreguts. És a dir, que recuperem alguns dels vells costums de la pandèmia, tot i que lluny de què aquests s'estigui imposant com obligatòries, sinó com quelcom preventiu.
Extensió global
La variant Eris no avança posicions només a Catalunya. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avisat que pot estendre's globalment i provocar un augment de casos. En un comunicat, l'organisme de Nacions Unides va elevar el risc del llinatge del virus detectat al febrer i l'ha qualificat de variant d'interès.
Durant el mes de juliol hi ha hagut un augment de casos de la covid-19 a Catalunya i des de Salut Pública apunten que aquest increment "pot tenir un origen multifactorial". D'una banda, indiquen, es pot deure al major contacte amb persones fora de l'entorn habitual per les vacances i quan la mascareta ja no és obligatòria enlloc.
D'altra banda, Salut Pública assenyala que s'ha pogut produir una baixada de la immunitat quan han passat molts mesos de la darrera vacunació i en molts casos de l'última infecció. I relacionat amb aquestes situacions, actualment estan circulant la variant XBB.2 i la subvariant de l'EG.5.1 (Eris) de la XBB.1.
Augment de casos a Catalunya
A Catalunya han augmentat les hospitalitzacions, amb 453 persones ingressades a planta segons les darreres dades. El 75% de les persones ingressades tenen més de 60 anys. El nombre de persones a l'UCI, 13, es manté estable. Salut indica que cal cuidar-se i evitar el contacte amb persones vulnerables si es tenen símptomes. Recomana contactar amb el professional sanitari si s'és una persona vulnerable i es tenen símptomes.