La variant de la covid òmicron es caracteritza per ser molt contagiosa. Ara bé, a Dinamarca ha aparegut una nova variant d'òmicron que es transmet encara amb més facilitat que l'original: la BA.2. Segons ha explicat en una entrevista a RAC1 el president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, es tracta d’un subllinatge de la variant òmicron que es contagia molt ràpidament: “No és necessàriament més agressiva però sí que és més ràpida”, ha assegurat l'expert.
Segons Bosch, les noves variants que apareixen solen ser menys virulentes. “No ha de ser així però acostuma a ser així”, ha afirmat, i també ha afegit que “a un virus no li representa cap avantatge evolutiva ser més virulent”. De moment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha catalogat aquesta nova variant d’òmicron com a variant de preocupació. Fins ara s’ha detectat al Regne Unit i l’Índia, a més de Dinamarca. Les darreres variants de preocupació han estat òmicron i la delta, i darrerament únicament se n’han catalogat algunes com a “variants d’interès”.
Actualment estan sorgint noves soques de la variant òmicron com la BA.1, BA.2 i BA.3. Ara mateix la que preocupa és la BA.2, també anomenada òmicron sigil·losa, ja que aquest nou genoma és capaç d'escapolir-se dels mètodes de detecció de mutacions tradicionals. Sembla ser que la BA.2 és indetectable en les proves diagnòstiques més simples com són els tests d'antígens. L'òmicron preocupa més per les nombroses mutacions que presenta que no pas per la seva virulència i, a hores d'ara, encara no es pot confirmar quina és la perillositat de l'òmicron sigil·losa.
La covid i les seves variants
Ja fa gairebé dos anys de l'inici de la pandèmia pel coronavirus i hem pogut veure com ha experimentat diverses variacions. S'han detectat la variant alpha, beta, gamma, delta i finalment l'òmicron. Les mutacions són un fet natural en els éssers vius i els vius muten quan canvien la seva informació genètica. Quan es produeix la infecció, el virus es multiplica a les cèl·lules humanes i copia la seva seqüència genètica.
La covid a Catalunya
Els crítics ingressats a l'UCI han baixat de 500 a Catalunya. En concret, Salut n'ha declarat 495, 18 menys que en l'anterior balanç. En canvi, hi ha 24 ingressats més (2.862). En paral·lel, s'han declarat 36.177 nous casos de covid confirmats per PCR o TA, i el total des de l'inici de la pandèmia és 1.990.603. El risc de rebrot s'enfila 78 punts (6.741), i la Rt baixa a 1,14. En les darreres hores s'han notificat 40 morts i la xifra total és de 25.459 defuncions des de l'inici. El 21,11% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada en 14 dies puja de 5.902,47 a 5.999,83, i en set dies ho fa de 3.192,66 a 3.204,52. Aquest dimarts els CAP van atendre 65.550 visites relacionades amb la covid.